Här anländer den syriska flyktingkatten till Grängesberg

  • Fredag 3 apr 2015 2015-04-03
E-post 387

DALARNA På långfredagen anlände en syrisk flyktingkatt till Grängesberg och ett stort journalistuppbåd dokumenterade händelsen. Nyheter Idag var givetvis på plats för att rapportera. – Mjauuu, frääääs, sade katten till Nyheter Idag.

Idag väntade matte Fayrouz Kashmar i Grängesberg på sin katt som precis anlänt till Sverige. Den långa resan började i augusti från Damaskus till Beirut i Libanon. Sedan fortsatte resan till Egypten och därefter till Sicilien. Så långt hade Fayrouz med sig sin döva katt, men på ett flyktingläger på Sicilien gick de skilda vägar.

Katten blev kvar i karantän på Sicilien samtidigt som Fayrouz resa fortsatte genom Italien för att till slut landa i Sverige. Här har hon sökt asyl och väntar på besked om uppehållstillstånd. Samtidigt har hon varit utan katten i sju månader.

En medarbetare från Röda Korset som brukade hjälpa till frivilligt på flyktingboendet i Värmland där Fayrouz bor fick höra berättelsen om katten. Hon frågade sin vän Monica Haglund om hur man bär sig åt för att få hem en flyktingkatt från Italien. Monica vände sig till Facebook med frågeställningen och fick tipset om Minna Lind från Grängesberg. Minna driver ett katt- och hundpensionat och driver en förening med namnet ”Hopp för hemlösa”.

Efter mycket om och men kom så katten till Grängesberg idag och ett stort medieuppbåd var på plats för att dokumentera den stora händelsen. Katten, som heter Mela, var allt annat än glad över att vara inlåst i en kattbur.

– Mjauu, fräääs, sade katten till Nyheter Idag när vi närmade oss buren.

Kattens matte är oerhört glad för all hjälp med anhöriginvandringen. Nu är en kär familjemedlem tillbaka med matte och lyckan gick inte ta miste på när Nyheter Idag var på plats.

– Jag kan inte beskriva hur glad jag är, berättade Fayrouz Kashmar för Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag