Här är de hårda bevisen mot William Hahne: ”Det är fängelse i straffskalan”

  • Torsdag 9 apr 2015 2015-04-09
E-post 119

STOCKHOLM Nu publicerar partiorganet SD-kuriren hårda bevis som ska visa att William Hahne olovligen tagit del av och använt ett medlemsregister – helt i strid med partiets stadgar. ”Hahne har enligt anklagelserna använt sig av medlemsregistret för att gynna sin egen kandidatur till Sverigedemokraternas ordförandeskap i Stockholm, vilket är straffbart enligt personuppgiftslagen (PUL) och strider grovt mot Sverigedemokraternas stadgar”, skriver SD-kuriren.

Just nu råder totalt kaos mellan partiledningen i Sverigedemokraterna och SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne. De bägge SDU-topparna utreds av partiets medlemsutskott och en av anklagelserna mot William Hahne uppges vara att han ska hanterat ett medlemsregister olovligen. Men de uppgifterna har William Hahne hela tiden förnekat.

– Jag har inte använt mig av något medlemsregister, bedyrade William Hahne tidigare till tidningen Expressen.

SD-kuriren publicerar hårda bevis

På torsdagseftermiddagen publicerar partiorganet SD-kuriren tre bilder som ska styrka att William Hahne använt medlemsregistret på ett felaktigt sätt. Bilderna visar mejlkorrespondens mellan Hahne och en person där SD-kuriren har maskat namnet. ”Tack för det. Det är nog bäst att inte fråga om nytt medlemsregister, då anar de bara ugglor i mossen”, står bland annat att läsa på faksimilerna ur mejlkorrespondensen.

I en annan faksimil skriver någon att denne aldrig gett sin mejladress till William Hahne och att han måste ha kommit över den adressen via ett medlemsregister. I en tredje bild skriver en anonymiserad person att ”här har du medlemsregistret”.

Striden mot Hahne trappas upp ytterligare

När Nyheter Idag kontaktar presschefen Henrik Vinge är det tydligt att partiet nu ytterligare skärper tonen mot William Hahne. Samtidigt förklarar han varför de väljer att nu publicera bevisen mot Hahne helt öppet på SD-kurirens hemsida.

– Det hör verkligen till ovanligheterna att Sverigedemokraterna presenterar den här typen av bevisning i ett pågående ärende. Men det hör också till ovanligheterna att den personen som är föremål för ett personärende på det här sättet väljer att göra det offentligt och väjer att gå till fräna personangrepp mot personer i partiets ledning, säger Henrik Vinge till Nyheter Idag.

– I det här fallet handlar det om att partiets säkerhetsavdelning uppmärksammade att det fanns ett medlemsregister som William Hahne kommit över på olaglig väg. Man konfronterade Hahne med det och bad honom lämna tillbaka registret, men han förnekade att han hade fått registret och istället gick han ut i media och hävdade att han hade blivit oriktigt anklagad. Istället menade han att han blivit del i en maktkamp.

Vinge poängterar att partiet nu vill sätta ner foten och han säger även att det alltid finns en anledning när ett medlemsärende väcks mot någon. Han poängterar vidare att de inte går ut med någon form av information om det inte går att bevisa.

– Det här är helt otvetydig bevisning som inte går att bortförklara, säger Vinge i telefonen.

Är ni helt säkra på att detta strider mot personuppgiftslagen?

– Ja. Det är fängelse i straffskalan, säger Henrik Vinge.

Nyheter Idag har även talat med William Hahne på torsdagen där han fått möjlighet att bemöta uppgifterna i SD-kuriren. Han menar att partiet gjort fel som kommit över privat mejlkorrespondens, alltså de bilderna som SD-kuriren nu publicerar på sin hemsida.

– Ja, det mest anmärkningsvärda det är ju att partiledningen nu öppet erkänner att man läser företrädares e-post. Så alla de tusentals personer som har en sverigedemokraterna.se-adress, de riskerar att få sin e-post läst, säger Hahne till Nyheter Idag.

Går till attack mot Maria Danielsson

Även på torsdagen fortsätter Hahne hävda att han aldrig använt sig av ett medlemsregister. Däremot bekräftar han att han tagit del av ett medlemsregister, men menar att det finns fler än han som gjort så. Han pekar ut sin rival om ordförandeposten i SD Stockholms stad, Maria Danielsson, och hävdar att även hon olovligen hanterat register över partimedlemmar.

– Det jag hela tiden har sagt är att jag aldrig någonsin har använt mig av något medlemsregister. Det stämmer att jag har fått ett medlemsregister, men jag har aldrig använt mig av något medlemsregister. Jag kan säga, jag vet ungefär fem personer som Maria Danielsson har skickat medlemsregister till, som inte ska ha medlemsregister, och så ser det ut i större delen av landet.

– Jag vill inte hänga ut folk på det sättet men, jag vet som sagt fyra-fem personer som har fått medlemsregistret otillbörligt, poängterar Hahne i telefonen.

Nyheter Idag söker Maria Danielsson för en kommentar. Artikeln kan komma att uppdateras under torsdagskvällen.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag