Här är de sura reaktionerna på Åkessons sommartal: ”Ingen hejd på SD:s tönterier”

Det uppskattas att ungefär 2000 personer samlades för att lyssna på Åkesson i Sölvesborg.
  • Lördag 29 aug 2015 2015-08-29
E-post 256

SÖLVESBORG Under lördagen höll Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sitt årliga sommartal i centrala Sölvesborg. Mycket av talet kom att handla om det politiska läget i Sverige, om polarisering och kritik av etablerade medier. Men många etablerade profiler i medier och andra tyckare kritiserar tillbaka och Nyheter Idag har samlat listan på sura Tweets om Åkessons tal.

Uppskattningar på plats i Sölvesborg gör gällande att upp emot 2000 personer hade samlats för att se Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hålla sitt årliga sommartal. Talet innehöll till stora delar kommentarer om det samtida politiska klimatet i Sverige och inte minst kritik mot medier. Men det var inte bara vad som generellt uppfattas som ett etablissemang som Åkesson kritiserade, han lyfte även fram situationen för många småföretagare på landsbygden.

– Varje vecka tvingas minst fem mjölkbönder i Sverige lägga ned sin verksamhet, sade Åkesson från scenen i Sölvesborg.

Vill sänka skatt på diesel

Relaterat till mjölkbönderna kom också en politisk nyhet från Sverigedemokraterna. I talet kunde Åkesson avslöja att de siktar på att sänka skatt på drivmedel som diesel, något man hoppas ska kunna hjälpa svenska mjölkbönder att vända trenden där allt fler gårdar tvingas lägga ner verksamheten. Nyheter Idag har tidigare rapporterat om att just dieselpriset är en betydande faktor till varför svensk mjölkproduktion är allt mer olönsam.

– En svensk bonde betalar ungefär tre kronor mer än en dansk per liter diesel, konstaterade Åkesson.

Listan på sura reaktioner

Talet innehöll i övrigt inga större nyheter. Den som länge följt Sverigedemokraterna och partiets politik känner väl igen sig i retoriken och beskrivningen av samhället. Samtidigt har partiet växt, speciellt det senaste året, varför det är många nya potentiella väljare som får upp ögonen för Sverigedemokraternas politik. Av denna anledning kan det vara viktigt att även upprepa sådant som sagts många gånger tidigare.

I sociala medier är det överlag nyfikenhet och i varierande grad positiva omdömen om Åkessons sommartal. Men det finns även de som invänder starkt negativt. Journalisten Nina Svanberg på Svenska Dagbladet tyckte det var ”bisarrt” att Jimmie Åkesson spelade synth inför sitt sommartal.

Samtidigt, i Moderata Ungdomsförbundet, kämpas det stenhårt för en politisk linje som går i en helt annan riktning än Sverigedemokraternas. En av ledamöterna i förbundsstyrelsen, Oliver Rosengren, berättar att MUF röstat enhälligt för en vision om fri rörlighet samtidigt som Åkesson håller sitt sommartal. Åkesson å sin sida deklarerade att det är dags för en folkomröstning om invandringspolitiken

Nedan ser du fler kritiska reaktioner på dagens sommartal från Twitter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag