Här är L-politikerna som sågar regeringen de släppte fram

STOCKHOLM De lade ned sina röster så att Stefan Löfven kunde bli vald som statsminister och tillsätta sin regering. Men riksdagsledamöter för Liberalerna har redan börjat positionera om sig – nu klagar de på regeringen i sociala medier.
Centerpartiet och Liberalerna gjorde upp med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om att låta Stefan Löfven bli statsminister. Samtliga riksdagsledamöter från de två partierna – utom centerpartisten Helena Lindahl som röstade nej – avstod från att rösta och släppte därigenom fram Löfven.
Centerpartiets riksdagsledamöter har efter omröstningen överlag hållit en låg profil. Partiledaren Annie Lööf har deklarerat att man ska vara ett oppositionsparti, i övrigt har det varit sparsmakat med synpunkter på den färska regeringen.
När det gäller Liberalerna har det varit betydligt mer liv. Trots överenskommelsen har flera riksdagsledamöter från Liberalerna redan gått ut i sociala medier och kritiserat regeringen på olika sätt.
Roger Haddad (L) saknar ”skarpa förslag kring läraryrkets status” och tycker att det är få förslag hur man ska stoppa polisavhoppen. Liberalernas officiella Twitterkonto retweetar Haddads kritik.
Inte många förslag i regeringsförklaringen hur vi ska stoppa polisavhoppen, locka tillbaka #poliser som slutat och inte minst renodla uppdraget. Saknade även skarpa förslag kring läraryrkets status, lärarbristen är gigantisk. @liberalerna kommer fortsätta driva på här. #svpol
— Roger Haddad (@RogerHaddadLib) January 22, 2019
Partikamraten Gulan Avci är kritisk på flera punkter. Hon tycker bland annat att det saknas en integrationsminister i den regering hon släppte fram. ”Otroligt nonchalant”, skriver Avci.
Att sossarna gör integrationen till en huvudfråga, många punkter i överenskommelsen handlar om integration och statsministern samtidigt inte utser en ny integrationsminister är häpnadsväckande och otroligt nonchalant. #regeringsbildning
— Gulan Avci (@GulanAvci) January 21, 2019
Avci är också hård i omdömet om den nya kultur- och demokratiministern Amanda Lind (MP).
Att den nya miljöpartistiska kulturministern hyllar Kaplan som haft samröre med den islamistiska ultranationalistiska fascistorganisation grå vargarna, som mördat hundratals kurder och andra oliktänkande genom åren, gör mig väldigt upprörd som svenskkurd! https://t.co/j0coOJkdts
— Gulan Avci (@GulanAvci) January 21, 2019
Hennes tweet delas bland annat av partiledaren Jan Björklund som även tweetar ut sin egen kritik mot Amanda Lind:
Nya kulturministern Amanda Lind hamnade i blåsväder direkt – nu svarar hon på kritiken • Björklunds krav: Ta tillbaka det.https://t.co/vZluwj5TlS pic.twitter.com/KbLqgZpFS0
— Expressen (@Expressen) January 21, 2019
Robert Hannah (L) som drivit frågan om ett erkännande av folkmordet Seyfo i motioner, passar på att kritisera den nya regeringen för dubbelmoral.
Regeringen föreslår ett Förintelsemuseum. Mycket bra! Men samma regering förnekar folkmordet Seyfo / Armeniska folkmordet. Dubbelmoral är inte dubbelt så bra.
— Robert Hannah (@RobertHannah85) January 21, 2019
I en debattartikel från i maj 2018 skriver Robert Hannah tillsammans med bland andra partikamraterna Fredrik Malm och Cecilia Wikström att:
”När Stefan Löfven i valrörelsen 2014 lovade att erkänna Seyfo om han blev statminister i en socialdemokratisk regering lockade han många osäkra väljare. Därför har svekdebatten blivit omfattande nu när det visade sig vara tomma ord.”
De skriver också:
”Vi som undertecknar den här artikeln vill att svenska partier slutar att använda Seyfo som ett slagträ i valrörelser. Vi vill framförallt att Liberalerna står upp för vårt landsmötesbeslut, oavsett med vem eller vilka vi bildar en regering med. Det är hög tid att Seyfoerkännandet får genomslag – även i regeringen.”
Något krav på att erkänna Seyfo fanns inte med i uppgörelsen som släppte fram Stefan Löfven till statsministerposten.
Folkmordet i dåvarande Osmanska riket, nuvarande Turkiet, 1915 kallas ibland för ”Seyfo”. Över 1,5 miljoner människor av olika folkgrupper beräknas ha mördats, bland dem syrianer/assyrier och armenier. Begreppet Armeniska folkmordet används också för folkmordet på armenierna.
Socialdemokraterna beslöt på sin kongress 2009 att kalla händelserna just ett folkmord. Riksdagen erkände händelserna som folkmord 2010.
Innan Stefan Löfven blev statsminister 2014 sa han till Assyria TV att han ville ”fullfölja” det arbete som riksdagen gjort när de erkände folkmordet.
På Socialdemokraternas kongress 2017 togs ett nytt beslut. Då sade partistyrelsen nej till en motion från Socialdemokraterna i Södertälje för att verka för att regeringen skulle erkänna folkmordet 1915.
Både Avci och Hannah fanns bland de riksdagsledamöter som inför Liberalernas partiråd uppmanade partiet att inte göra upp med S. Man publicerade även en debattartikel i Expressen där man deklarerade att man ville ha Ulf Kristersson som statsminister.