Här är Mathias Wågs tips till Avpixlat om hur man gör en seriös granskning

Carl Tullgren (t.v i blå tröja) och Mathias Wåg (t.h) med kameran på Folkets demonstration. Foto: Vänsterextremisterna
  • Tisdag 24 maj 2016 2016-05-24
E-post 66

STOCKHOLM Nu avslöjar Mathias Wåg från Researchgruppen vilka tips han skulle vilja ge till Avpixlat för att de ska bli bättre på att granska sådana som han själv, något han tycker att Avpixlat har misslyckats med. Samtidigt kan Nyheter Idag avslöja nya, helt chockerande uppgifter: Det var Avpixlats medarbetare Jan Sjunnesson som en gång i tiden fick Wåg att bli vänsterextrem.

Kritiker kallar honom ”Sveriges Stasi”. På olika bloggar och invandringskritiska nätsajter omnämns han som en tungt kriminell vänsterextremist. Nyligen har sajten Avpixlat publicerat första delen i vad de kallar en ”granskning” av Researchgruppen, den organisation han varit med om att grunda.

”Researchgruppen består av grovt kriminella vänsterextremister som med våld vill avskaffa demokratin och införa en kommunistisk diktatur i Sverige”, skriver Avpixlat själva om den fruktade organisationen.

Wåg är allt annat än imponerad av ”granskningen”

Den text som Avpixlat har publicerat, som de själva kallar en ”granskning”, har Mathias Wåg från Researchgruppen tagit del av. Men han är allt annat än imponerad av det som Avpixlat publicerar i första texten av totalt fem delar. Han tror inte heller att nästa del kommer bli mycket bättre, det förklarar han över telefon för Nyheter Idag.

– Min första tanke var att det måste vara en robot som skrivit den. Att de bara har låtit någon slamsuga nätet på gammal skåpmat. Det var väldigt uselt skrivet, minst sagt. Men det var väl inte mer än vad man kunde vänta.

– Om man har något nytt börjar man ju med att öppna med de uppgifterna, det som är nytt och speciellt. Man kör ju inte en söndertuggad barnmatspuré med gammalt stoff först.

Efter att han konstaterat att han tycker deras ”granskning” är urusel och inte bidrar med något nytt berättar han att han hade kunnat hjälpa Avpixlat att bli bättre. Han berättar över telefon vilka råd och tips han vill ge Avpixlat om hur man bäst granskar människor som honom själv.

– Jag skulle tänka på upplägget. För det första börja med något nytt och ta det tyngsta först. Gräva fram något som ingen annan har tagit fram, det måste vara något sensationellt. Ett bra sätt som de kan förbättra sin journalistik är det journalistiska knepet nummer ett: ”show, don’t tell”. Att man inte ska skriva läsaren på näsan och komma med en massa påståenden.

– Istället för att säga ”Wåg är grovt kriminell”, då ska man berätta att Wåg fått 900 kronor i böter för att ha blockerat en gata med Fältbiologerna 1992. Då kan läsaren själv dra slutsatsen att ”Ohhh, Wåg är ju grovt kriminell”, istället för att få det skrivet på näsan.

Men tipsen från Wåg slutar inte där, han har ett annat exempel på en djupt chockerande omständighet som Avpixlat skulle kunnat avslöja. Nu blir det istället Nyheter Idag som släpper de helt nya uppgifterna.

Wåg: ”Det var Sjunnesson som fick mig att bli vänsterextrem”

När Nyheter Idag frågar Wåg om det finns fler uppgifter om honom som man skulle kunna avslöja i en granskning funderar han en stund. Sen berättar han det helt otroliga som ingen i Avpixlats kommentarfält hittills känt till.

Det var Avpixlats egen medarbetare och frontfigur Jan Sjunnesson som en gång i tiden fick Mathias Wåg att bli vänsterextrem. Sjunnesson var vid denna tid djupt engagerad i vänsterkretsar och enligt Wåg var Sjunnesson djupt drivande i att radikalisera extremvänstern.

– Jag är väldigt insnöad på en smal marxistisk strömning av italiensk marxism som Jan Sjunnesson lanserade i Sverige, som han introducerade mig för.

Så om det inte vore för Avpixlats Jan Sjunnesson så hade du kanske inte varit vänsterextremist idag?

– Då hade jag väl suttit på någon tråkig vänsterpartiposition i kommunfullmäktige någonstans.

Då hade du inte alls varit lika radikal då?

– Nej det… det var ju där min radikalisering ägde rum. Jag blev såld på de teorierna, jag reste till Italien och hängde i de kretsarna.

Var det så du började med research och sånt också?

– Det höll jag väl på med innan. Jag blev trött på att alltid bli intervjuad av journalister och att det genomfördes dåliga granskningar. Så jag tog beslutet att gå en journalistutbildning 2001.

Men kopplingen mellan Mathias Wåg och Jan Sjunnesson har aldrig försvunnit efter att Wåg radikaliserades. Än idag finns det en djup kontakt mellan Sjunnesson, som idag ingår i den innersta kretsen i Avpixlat och Mathias Wåg, den man som mest av alla arbetat med att hänga ut invandringskritiker som exempelvis skrivit kommentarer i Avpixlats kommentarfält.

Så sent som den 11 januari 2016, alltså i år, ställer Sjunnesson upp på en lång intervju i den lilla anarkistiska tidningen Brand. Och det var Mathias Wåg som skrev artikeln, något som framgår i Tidningen Kulturen. Detta trots att Researchgruppen annonserat om att de vill köpa en stor databas med känsliga uppgifter om medlemmar på forumet Flashback och att de kallat sig själva ”Sveriges Stasi”.

Men Wåg berättar att just de bitarna inte ska tas på allvar, det var ett skämt säger han.

– Ja alltså det var ett Twitterskämt som Martin Fredriksson lade upp. En stor del av deras avslöjande bygger på… ja om man läser de där tweetsen i sina sammanhang förstår man skämten bakom dem. Till exempel att vi är Sveriges Stasi, det var något som Ingrid Carlqvist kallade oss. Och när hon beskrev interasistmen-sajten som att det var ett sidoprojekt till Expo då kunde jag inte låta bli att pika Henrik på Inte Rasist Men och säga att: ”Jaha, ni är bara Sveriges Expo? Vi är Sveriges Stasi, det är lite fetare”

– Och den tweeten har ju skärmdumpats i all oändlighet, ända till Rebecca Uvell. Ett påstående om att vi skryter om att vi själva är Sveriges Stasi. Så kan man kanske se det, eller som en ironisk betraktelse om Ingrid Carlqvists påstående.

Ni är alltså inte Sveriges Stasi, det är så du menar?

– Jag är ju alldeles för anarkistisk för att drömma om de där statsfasonerna. Det vi gör är vanliga journalistiska granskningar. Vi skriver artiklar.

Men om det är så att ni någon dag skulle bli Sveriges Stasi på riktigt, då är det alltså Jan Sjunnessons fel då?

– Ja, alltså han har bidragit till det så att säga. Men, ja det vore intressant med en frifräsande privat Stasi utan statskoppling med idealister som gör det på frilanslön.

Hur tror du läsarna på Avpixlat kommer reagera nu när du avslöjar att det var Jan Sjunnesson som fick dig att bli vänsterextremist?

– Ja… det har jag svårt att sia om. Sjunnesson får väl gå ut och göra avbön.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag