Här är Nordkoreas första ölfestival

Nordkoreanska höjdare skålar. Foto: Kim Won-jin
  • Måndag 15 aug 2016 2016-08-15
E-post 57

NORDKOREA Bara dagar efter att Nordkoreas ledare Kim Jong-un hotat hotat USA med atomvapen inleddes den första nordkoreanska ölfestivalen någonsin. 800 personer dök upp den första dagen för att festa med öl, salta kringlor och grillad kyckling.

Ölfestivalen heter egentligen Pyongyangs Taedonggang-ölfestival, efter den nordkoreanska ölen Taedonggang som fått sitt namn av landets mest kända flod. Den säljs nästan uteslutande i Nordkorea, men en mindre mängd exporteras till Kina.

– Jag tror inte att det finns någon öl i världen som smakar lika bra som Taedonggang, säger en festivalbesökare till den kinesiska nyhetskanalen CCTV.

Det framgår inte om personen ifråga någonsin har smakat någon annan öl. Att Nordkorea låtit släppa bilder och video från händelser i landet är mycket ovanligt och tyder på att det är en del av en propagandakampanj. Även på plats var propagandan närvarande. Brittiska The Telegraph rapporterar att stora teveskärmar dånade ut propaganda runt festivalplatsen.

– [Festivalen] visar på överlägsenheten och livaktigheten hos vår egen form av socialism, som helt och hållet handlar om folket, sade Choe Yong Nam, Nordkoreas generaldirektör för PR, i sitt öppningstal.

Ölfestivalen öppnade 12 augusti och väntas pågå i tjugo dagar. Nedan finns en film från kinesiska CCTV som var på plats och filmade. Den är textad på engelska.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag