Här är oddsen för att Grekland lämnar EMU innan årsskiftet

Nu kan du spela på om det sker en Grexit innan året är slut hos Unibet. Foto: Wikimedia Commons
  • Måndag 6 jul 2015 2015-07-06
E-post 35

GREKLAND Nu står åter Grekland i rampljuset efter att gårdagens folkomröstning gav stöd åt nej-sidan i fråga om man ska gå lånegivarnas krav till mötes. Situationen är närmare än någonsin för att Grekland lämnar EMU – ett såkallat Grexit. Nu kan du spela på om de stannar kvar i valutaunionen eller lämnar.

Efter att det stod klart att det grekiska socialistpartiet Syriza utlyste en folkomröstning om huruvida grekerna skulle acceptera kraven från långivarna har landet befunnit sig i en mycket trängd situation. Under gårdagskvällen stod det klart att nej-sidan vunnit, vilket i klartext betyder att Grekland inte kan betala tillbaka lån.

Situationen är nu närmare ett såkallat Grexit än någonsin. Det finns nu två möjliga vägar för Grekland. En av dessa är att man omförhandlar villkoren för nya lån till landet, troligtvis ingår skuldavskrivningar i en sådan förhandling, varpå Grekland fortsatt kan ingå i EMU.

Svårt att sia om framtiden

Samtidigt är läget mycket tufft. Det är en oerhört svår politisk uppgift för andra medlemsstater att gå med på en skuldavskrivning och pressen är som störst på Tyskland, som är det land som lånat ut mest pengar till Grekland. Frågan är om Angela Merkel är beredd att förklara för tyska väljare varför hon efterskänkt deras skattepengar till grekerna.

Den andra vägen är att Grekland lämnar EMU och därmed Euron. För att göra det krävs att man kan ersätta Euron med en ny valuta, troligtvis att man återinför drachmen i landet. Enligt experter som Svenska Dagbladet talat med tar det fyra månader att få igång en ny valuta. Samtidigt har inte Grekland själva tagit några steg i en sådan riktning, utan signalerna är att man vill stanna kvar i EMU.

Spela på en Grexit hos Unibet

Frågan hänger således på långivarna. Kommer de stänga pengakranen till Grekland och tvinga landet att skapa en ny valuta, eller kommer parterna komma överens om skuldavskrivningar?

Spelbolaget Unibet har odds på bägge utfallen. Spelet ”Grekland lämnar Eurozone före 31 december 2015” ger följande odds: Ja, 2,65 och Nej, 1,42 gånger pengarna. Således pekar oddsen mot att Grekland kommer finnas kvar inom EMU tills årsskiftet, men situationen kan snabbt förändras. Sugen på att satsa en slant? Här är Unibets sida för att lägga ett vad.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag