Här är Riksidrottsförbundets värdegrundsenkät

Bild: Nicolas Hoizey/Unsplash/Faksimil Riksidrottsförbundet
  • Onsdag 15 jun 2022 2022-06-15
E-post 312

Svenska Riksidrottsförbundet har skickat ut en ”värdegrundsenkät” till landets idrottsföreningar för att ta reda på om de gör tillräckligt för att motverka ”vithetsnormer” och rasism. Enkäten, som Nyheter Idag tagit del av, har rubriken ”Utmana vithetsnormer och förebygg rasism”.

Vithetsnormen beskrivs som ”en oskriven regel att den mest självklara personen” i föreningens verksamhet, som exempelvis styrelseledamöter, ”är någon som har ljus hudfärg och ett traditionellt svenskt namn”.

Läs även: Ann Heberlein: Ständigt denna förbannade värdegrund

”Genom att utmana vithetsnormen och prata om rasism kan vi säkerställa att alla oavsett hudfärg och etnicitet kan känna sig välkomna och trivas i föreningsidrotten”, skriver riksidrottsförbundet och presenterar sedan enkäten.

Enkäten innehåller bland annat frågor om huruvida föreningen har en värdegrund, rutiner för överträdelse av värdegrunden och om värdegrunden och om man i föreningen jobbar med att välkomna de med annan hudfärg genom att exempelvis prata om vithetsnormer.

Samtidigt kan Nyheter Idag konstatera att Riksidrottsförbundets egen styrelse följer den så kallade ”vithetsnorm” som kritiseras i enkäten. Samtliga ledamöter i Riksidrottsstyrelsen har ljus hudfärg, och alla utom Victoria Escobar har helsvenska namn.

Samtidigt behöver varken Riksidrottsstyrelsen eller någon av landets idrottsföreningar känna större oro för att de följer vithetsnormen. Det finns nämligen ”inte sanktioner kopplat till uteblivet förebyggande arbete såsom att inte lyfta vithetsnorm eller inte arbeta mot rasism” skriver Anna Setzman, pressansvarig på Riksidrottsförbundet, till Nyheter Idag.

Läs även: Här är listan på alla tjänstemän i regeringskansliet som deltar i värdegrundsuppropet

Bli PLUS-medlem för att ta del av Riksidrottsförbundets värdegrundsenkät.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag