Här är Rysslands nya kärnvapenbestyckade dödsmissil ”RS-26”

  • Fredag 26 dec 2014 2014-12-26
E-post

RYSSLAND Inom två år beräknas det nya kärnvapenbestyckade missilsystemet RS-26 tas i tjänst meddelar RT. – Vi fortsätter testerna av missilen som ska vara avslutade nästa år, för att sedan tas i tjänst 2016, säger generallöjtnant Sergey Karakayev enligt RIA Novosti.

Det nya kärnvapenbestyckade missilsystemet RS-26 är designat för att undkomma anti-missilförsvar i Europa. Det finns i nuläget väldigt lite information om det nya vapensystemet då det utvecklats i hemlighet, berättar RT.

– Vi fortsätter testerna av missilen som ska vara avslutade nästa år, för att sedan tas i tjänst 2016, säger generallöjtnant Sergey Karakayev, chef över Rysslands strategiska missilförsvar, i en intervju till RIA Novosti.

Missilsystemet RS-26 är byggt för att avfyras från en mobil plattform enligt samma principer som det mer kända systemet Topol-M. Den största skillnaden är att RS-26 är ett mindre system där missilen uppges väga 36 ton jämfört med 47,2 ton för Topol-M. Det betyder att RS-26 är i ungefär samma storlek som det ryska Bulava-systemet, designat att avfyras från u-båtar. De bägge systemen har den fördelen att de kan avfyras från vilken plats som helst och transporteras på vanliga vägar, varför de är ytterst svåra att upptäcka och oskadliggöra.

Enligt uppgifter uppgår RS-26 totala räckvidd till 5800 kilometer vilket klassar in den som en interkontinental ballistisk missil, i vart fall när den är bestyckad med en ensam stridsspets. Det är dock osäkert om den räckvidden gäller för missiler bestyckade med flera stridsspetsar, en egenskap som RS-26 väntas ha. I sådant fall är det troligt att RS-26 kommer tillhöra mellanklassen ”IRBM”, Intermediate-range ballistic missile, skriver sajten Military Today.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag