Här är SD:s nya TV-satsning inför valet 2022: ”Premiär inom en dryg månad”

Foto: Pressbild
  • Torsdag 13 feb 2020 2020-02-13
E-post 764

STOCKHOLM Den uppmärksammade dokumentärfilmen om Socialdemokraterna gav mersmak. Inför valet 2022 kommer SD att göra en stor satsning på TV. – Det blir både korta och långa dokumentärer. Den första filmen kommer att handla om de utförsäkrade, säger Joakim Wallerstein, kommunikationschef hos Sverigedemokraterna.

Inför valet 2022 gör Sverigedemokraterna en stor satsning på TV. Just nu håller partiet på med rekrytering av medarbetare och utrustning införskaffas. Joakim Wallerstein är kommunikationschef hos SD och ansvarig för projektet.

– Inför kommande val kommer vi att börja producera dokumentärer, säger han.

Varför då?

– Anledningen till det är att vi under 2017 och 2018 i samarbete med Samtiden producerade en dokumentär om Socialdemokraterna. Den gick extremt bra. Vi fick samtal och perspektiv som vi inte annars skulle ha fått genom vår vanliga kommunikation. Det räcker inte med ett Facebookinlägg för att få med allt för vissa saker, säger Wallerstein.

Den förra dokumentären angrep Socialdemokraternas historia. Även i den kommande dokumentären är det Socialdemokraterna som blir en indirekt måltavla. Ämnesvalen skvallrar om att SD vill utmana den socialdemokratiska problemformuleringen på flera områden. Ofta med anknytning till LO-kollektivet, som ser ut att bli valrörelsen 2022:s stora slagfält.

– Initialt kommer vi att fokusera på sådana frågor som vi tycker är underrapporterade men som vi tycker är viktiga. Det handlar om utförsäkrade och situationen i vården för till exempel undersköterskor, säger Wallerstein.

Vad drog ni för slutsatser av dokumentären ni gjorde om Socialdemokraternas historia?

– Min uppfattning är att den var väldigt lyckad. Ett tiotal forskare kommenterade och diskuterade filmens innehåll på ett eller annat sätt. Mitt under brinnande valrörelse fick vi prata om ett annat partis historia. När vi ofta får prata om vår egen.

Hur mycket pengar kommer ni att satsa på det här?

– Inget är spikat. Men det här är en stor satsning. Det är rätt många som ska rekryteras. Sedan har vi redan rätt bra kompetens (på kommunikationsavdelningen). Vi ser även att vi ska ha en del samarbeten med externa aktörer.

Har ni anställt någon än?

– Nej, vi håller fortfarande på med rekryteringen.

Var kommer inspirationen till det här ifrån? Fox News?

– Jag har kanske tittat på Fox News i tio minuter sammanlagt i mitt liv. Så nej, det skulle jag inte säga. Vi har inte inspirerats från något särskilt håll, säger Wallerstein.

Vilken blir den första dokumentären och när kommer den?

– Första dokumentären kommer att handla om utförsäkrade. Det är en fråga som vi är väldigt engagerade i som parti. Den kommer inom en dryg månad.

Var kommer den att publiceras?

– Det blir våra vanliga kanaler (Facebook, Youtube, Twitter, Instagram).

Bli prenumerant

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag