Här arresteras misstänkta islamistiska terrorister i S:t Petersburg

  • Onsdag 5 apr 2017 2017-04-05
E-post 374

RYSSLAND Dramatiska videobilder visar när rysk polis stormar en bostad och arresterar sju personer misstänkta för koppling till islamistisk terrorism. Det är en i raden av flera ingripanden i Ryssland efter dådet i S:t Petersburgs tunnelbana under måndagen. Männen i videon misstänks vara involverade i rekrytering till terrorstaten IS.

Efter dådet i S:t Petersburgs tunnelbana under måndagen har ryska myndigheter lagt stora resurser på att utreda händelsen. Rysk polis har gjort flera tillslag mot misstänka islamister, både utanför Moskva och i S:t Petersburg. Vid ett tillslag under onsdagen arresterades sju personer som uppges ha koppling till islamism. Enligt ryska myndigheter finns inga bevis för att individerna har en koppling till dådet i tunnelbanan.

Däremot misstänks männen varit involverade i rekrytering till islamistiska grupper som Jabhat Fateh al-Sham, tidigare känt som Jabhat al-Nusra, samt Islamiska staten. Några av de arresterade männen har bakgrund i centralasien.

Den man som misstänks ha sprängt sig själv i ett självmordsdåd i tunnelbanan är identifierad som 22-årige Akbarzhon Dzhalilov med bakgrund i Kirgizistan. Han har dock varit rysk medborgare.

I ett tidigt skede pekades en annan man, Ilyas Nikitin, ut som misstänkt för dådet i S:t Petersburg. Bilder från en övervakningskamera visar en man i skägg och huvudbonad som uppges kasta in en väska i en tunnelbanevagn. Nikitin har förhörts av polis och är inte misstänkt för något brott.

Hittills har 14 personer omkommit efter självmordsbombningen i S:t Petersburgs tunnelbana. Ännu vårdas totalt 49 personer för skador i samband med dådet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag