Här bråkar turkar med kurder på Sergels torg efter valet i Turkiet

Det blev oroligt på Sergels Torg. Foto: Faksimil ur video från Facebook / Instagram
  • Måndag 8 jun 2015 2015-06-08
E-post 429

STOCKHOLM Det blev en skräll för det kurdiska partiet HDP i valet i Turkiet och detta firades av kurder på Sergels torg i Stockholm. Men allt var inte frid och fröjd – ett gäng turkar dök upp med både den turkiska och det högernationalistiska partiet MHPs flagga, berättar Emrah Ceba på Instagram.

Flera medier har rapporterat om valet i Turkiet där det lilla kurdiska partiet HDP skrällde och lyckades få 78 mandat i parlamentet. Framför allt grusar det planerna för president Recep Tayyip Erdogan som har för avsikt att skriva om författningen och ta över den verkställande makten från regeringen, enligt Dagens Nyheter.

Men det var inte bara det kurdiska partiet HDP som gick framåt. Även det högernationalistiska MHP rönte framgångar och lyckades knipa 82 mandat, vilket är en rejäl ökning från tidigare 52.

Blev bråk på Sergels torg mellan kurder och turkar

I sociala medier rapporterar Facebooksidan ”Kurdnytt” att det blev bråk i samband med att kurder samlats på Sergels torg för att fira valframgångarna. Kurdnytt hänvisar till Emrah Ceba som laddat upp en video från bråket och han skriver att ”vi kurder i Sverige passade på att fira detta på Sergels torg i Stockholm där under firandets gång dyker upp ett gäng turkiska ungdomar och vuxna med turkiska flaggan och det fascistiska partiet MHP:s flagga”.

Enligt Ceba var turkarna där för att provocera. I en video som han laddat upp på Instagram ser vi en polis gå emellan turkar och kurder.

Det högernationalistiska partiet MHP är en fiende till den kurdiska PKK-gerillan, som i sin tur står det kurdiska partiet HDP nära.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag