Här brinner 24-våningars bostadshus i London

Foto: RT
Foto: RT
  • Onsdag 14 jun 2017 2017-06-14
E-post 1

LONDON En storbrand bröt natten till onsdagen ut i det 24 våningar höga bostadskomplexet Grenfell Tower i den nordvästra Londonstadsdelen North Kensington. Ett flertal personer befaras ha omkommit i den våldsamma branden och myndigheterna befarar att hela tornet kan komma kollapsa.

Brandkåren larmades om eldsvådan strax efter klockan ett på natten, skriver Londons brandkår på sin Facebooksida. Enligt vittnen ska branden ha startat i en lägenhet på fjärde våningen.

Trots att brandmännen var på plats inom sex minuter från att de fick larmet spred sig elden extremt snabbt från lägenhet till lägenhet, våning till våning, och till slut brandhärjades alla våningar i huset utom bottenplanet. Enligt vittnesuppgifter till Daily Mail tog det bara femton minuter för branden att sprida sig från andra våningen till taket på byggnaden. Grenfell Tower har sammanlagt 120 lägenheter.

Över 200 brandmän och 40 brandfordon från ett stort antal olika brandstationer larmades till bostadshuset för att bekämpa branden. 30 lägenheter i andra byggnader i närheten av bostadstornet har även de evakuerats.

– Brandmän med andningsapparater arbetar extremt hårt under mycket svåra omständigheter för att hantera den här branden. Det här är en stor och mycket allvarlig händelse och vi har satt in ansenliga resurser och specialutrustning, säger biträdande brandchefen Dan Daly.

Londons brandchef Dany Cotton bekräftar i ett uttalande idag på förmiddagen att nattens brand krävt människoliv.

– Jag kan i nuläget inte bekräfta hur många och som ni kanske förstår när det handlar om en så här stor brand i en så pass stor byggnad så hjälper det inte om jag spekulerar vidare kring det, säger han.

Han säger också att orsaken till branden i nuläget är okänd.

– Det är fruktansvärt. Hela byggnaden är uppslukad av lågor. Den är borta. Det är bara en tidsfråga innan byggnaden kollapsar, säger vittnet Tim Downie till Daily Mail.

Andra vittnen berättar för BBC News hur människor hoppade i panik från fönster och balkonger för att undkomma lågorna varav många troligen inte överlevde.

Ett 50-tal personer har förts till sjukhus för vård. Myndigheterna vet inte hur många som befann sig i byggnaden när branden bröt ut, men man befarar att det rör sig om flera hundra personer.

Sky News rapporterar att det bor en stor andel invandrare från länder som Marocko och Somalia i denna del av London och att många av de boende firade den muslimska fastemånaden ramadan under natten. Det kan ha räddat liv menar man eftersom många ännu var vakna när branden bröt ut.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag