Här brinner Rinkeby – ”Det var förberett för krig”

  • Måndag 25 aug 2014 2014-08-25
E-post 0

STOCKHOLM Under natten var det oroligt i Rinkeby och Nyheter Idag var på plats för att dokumentera med utsänd reporter. – Det var förberett för krig. Polisen tvingades bära bort stora mängder stenar och bildäck från en gångbro, berättar Chang Frick från platsen.

Sent på söndagskvällen kom ett larm om att ett brandbomb blivit inkastad i en byggnad i Rinkeby. Även bilar ska ha stuckits i brand och stenkastning mot räddningstjänst och polis ska ägt rum under natten. Nyheter Idag sände ut sin reporter Chang Frick för att rapportera från platsen.

– När vi kommer fram till Rinkeby centrum ser jag en bil, ställd på tvären mitt på gatan, mycket nära en gångbro. Bilen var helt utbrunnen, berättar Frick.

Frick tog flera bilder från platsen och berättar att kravallutrustad polis och polisbussar fanns på platsen. Även grupperingar med ungdomar strök omkring i området i centrala Rinkeby.

– Det var hätsk stämning. När jag fotograferade kom ungdomar fram och krävde att jag skulle radera bilder. Det höll på att bli bråk direkt, trots att polisen stod några meter ifrån, förklarar Frick.

”Det var förberett för krig”

Frick tog en liten promenad i området med kameran och upptäckte ganska snart vad som var på gång att hända. Ett antal poliser lastade stora mängder sten i en röd plastback uppe på gångbron och även bildäck fick bäras bort.

– Det är inte första gången jag är ute och fotograferar i Rinkeby. Det här var helt klart en slags fälla för att locka polisen till sig. I princip under gångbron stod en utbränd bil på tvären som fortfarande pyrde och ett stenkast bort från gångbron fanns även ytterligare en bil som hade brunnit på en parkering.

– Jag stod bredvid och tittade på när polisen samlade ihop stora mängder sten som bland annat låg gömda i kanten av gångbron och bakom en valaffisch.

Det var inte bara vid den aktuella gångbron som polisen tvingades bevaka. Några hundra meter därifrån hade någon form av brandbomb kastats in i en byggnad och utanför stod kravallutrustad polis med plexiglassköldar och vaktade.

– Det var en annorlunda syn. Hela området byggs om och det är byggstängsel runt byggnaden. Innanför stängslet stod en polis med hjälm och kravallutrustning. Han vaktade bredvid en grävmaskin.

Tror du det kommer lugna ner sig?

– Det får vi verkligen hoppas. Det är oerhört påfrestande både för polis och för boende när sådant här sker. Samtidigt upplever jag att de som låg bakom kvällens händelser söker konfrontation och de har helt uppenbart förberett för omfattande stenkastning från bland annat den här gångbron.

När Nyheter Idag talade med Towe Hägg på polisens ledningscentral i natt berättade hon att polisen fått hjälp från civilsamhället under natten för att lugna ner situationen.

– Vi är på plats i området och samverkar med nattvandrare från området, bland annat från moskén.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag