Här demonstrerar Jan Emanuel med Ygeman: ”Make sossarna great again”

Bild: Privat
  • Måndag 1 maj 2023 2023-05-01
E-post 0

Den tidigare riksdagsledamoten Jan Emanuel kunde på 1 maj ses på demonstrationen i Uppsala tillsammans med topp-sossen Anders Ygeman, tidigare bland annat inrikesminister. När Nyheter Idag når Jan Emanuel säger han emellertid att han och Ygeman inte diskuterat politik. 

– Vi bara hälsar och pratar som vanligt, vi har känt varandra så länge, det är en gammal kompis. Det leder inte någonstans att vi som gamla vänner ska börja jiddra om politiken så fort vi ses, det blir bara fel.

Vad tyckte han om din slogan?

– Han vet ju var jag står någonstans, och den där sloganen innehåller ju hela mitt politiska budskap egentligen, hur vi måste återerövra socialdemokratin.

Läs även: Jan Emanuels varning till S: ”Då är vi rökta nästa val”

På måndagen publicerade Expressen en debattartikel av Jan Emanuel där han välkomnar den omläggning av socialdemokratisk politik som Magdalena Andersson signalerat. Jan Emanuel vill emellertid se en självrannsakan från sitt parti, samt en förklaring om vilka principer som är så heliga för S att man inte tummar på dem, oavsett vad eventuella samarbetspartier skulle kräva.

”En självrannsakan måste alltså innefatta en trovärdig diskussion om vilka principer som ersatts av andra. Och det väntar vi fortfarande på. Liksom vi väntar på vilka principer som S nu håller som så heliga att de inte kommer att dagtingas med. Oavsett hur mycket makt som kan vinnas genom att svika dem” skriver Jan Emanuel bland annat i Expressen.

Om du får välja ett enda politiskt förslag, som skulle kunna komma från S, som visar att de är på rätt väg tillbaka till gamla glansdagar, vad skulle det vara?

– Det viktigaste vi har är ju det arbetande folket. Vi måste få tillbaka fokuset på arbete, där allting kopplas just till ditt arbete. Allt från socialförsäkringar, pension, allt måste komma tillbaka till att baseras på vad du har bidragit. Så som det var tidigare.

– När systemet blir sådant att en människa som jobbat hela sitt liv får obefintligt mer än någon som bara bott i Sverige några år och inte bidragit med någonting, så kan man inte ha det. Det är galenskap.

– Vi måste komma ihåg att det är försäkringar. Försäkringar som vi betalar in när vi är friska för att kunna ta ut när vi är sjuka. Då ska det så klart hänga ihop med hur mycket du har tjänat och hur mycket du har jobbat in. Så ska också pensionen vara, helt knuten till din inkomst.

Läs även: Sök Jan Emanuel Per Bolund: Rysstroll och SD bakom MP-hat – Jan Emanuel: ”Har lyft fram vad MP faktiskt gjort”

Läs även: Jan Emanuel vill bli S-partiledare: ”Finns en intern opposition”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag