Här deporteras afghanerna ut ur Sverige

Poliser står utanför Migrationsverkets förvar i Märsta. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 13 dec 2016 2016-12-13
E-post

STOCKHOLM En enkelbiljett till Afghanistan var vad som väntade ett tiotal afghaner som befann sig på Migrationsverkets förvar i Märsta. På platsen fanns både protesterande asylaktivister samt ett flertal poliser. Senare åkte några av asylaktivisterna till Arlanda, men de verkar inte som att de lyckades stoppa utvisningarna. – Inget talar emot det, så det tror jag nog, säger Stockholmspolisens vakthavande befäl Nicklas Mattsson.

Vid 22-tiden på tisdagen anländer Nyheter Idag till Migrationsverkets förvar i Märsta. Inom kort ska ett tiotal afghaner deporteras från Märsta, via Arlanda, till Afghanistan. Utanför byggnaden står asylaktivister från nätverket #vistårinteut som tänt ljus och håller upp plakat. Ett tiotal poliser är närvarande, några står utomhus, andra sitter i polisbussar och värmer sig.

Det är kallt, kanske ett par tre minusgrader och snö ute. Och det är lugnt på platsen. När Nyheter Idag talar med Stockholmspolisens vakthavande befäl Nicklas Mattsson berättar han att kvällen varit lugn sånär som på en person.

– Det var någon där som kördes iväg en bit, som avlägsnades. Som inte kunde sköta sig, säger Mattsson.

Totalt ska det ha varit ett 30-tal asylaktivister som försökt stoppa deportationen av afghaner. Och trots att några senare dök upp på Arlanda vid terminal 5 kunde de inte mer än stå där med sina skyltar. I samma lokal befann sig både skyddsvakter och uniformerade poliser. På en skylt listas avgångar, klockan 01.10 ska flyg QS4482 lyfta från Arlanda med destination Kabul, Afghanistan.

Och på en fråga om utvisningen kunde genomföras förklarar Mattsson att det är inget han har information om, men att han samtidigt inte kan se något som tyder på motsatsen.

– Inget talar emot det, så det tror jag nog, säger han.

Rörelsen #vistårinteut består av socionomer, pedagoger, enhets- och verksamhetschefer, sjuksköterskor, familjehem, barnmorskor, läkare, psykologer, diakoner, präster, konsulter, genusvetare, beteendevetare, människorättsvetare, forskare, projektledare, handledare, gode män, jurister, volontärer och medmänniskor som på ett eller annat sätt är engagerade i gruppen ensamkommande barn och ungdomar, rapporterar Göteborgsposten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag