Här drar Irma in över Karibien – mest kraftfulla atlantiska orkan som någonsin uppmätts

Foto: NasaFoto: Nasa
  • Onsdag 6 sep 2017 2017-09-06
E-post

KARIBIEN Orkanen Irma drog idag på morgonen svensk tid in över Karibien, rapporterar AP. Irma beskrivs som den mest kraftfulla atlantiska orkan som någonsin uppmätts.

Orkanens öga passerade klockan 07:47 svensk tid över Barbuda, en av öarna längst öster ut i Karibien med drygt 1 600 invånare. Taket på öns polisstation uppges ha slitits av i den kraftiga vinden och polismännen fick söka skydd undan ovädret på brandstationen.

Även grannön Antigua, med drygt 80 000 invånare, är hårt ansatt av orkanen. Myndigheterna har i ett uttalande som avslutas med ”må Gud bevare oss” uppmanat invånarna att söka skydd. Antigua och Barbuda utgör tillsammans en egen stat med samma namn.

Orkanen räknas som en kategori 5-orkan, vilket är kategorin för de mest kraftfulla orkanerna. Irma tycks nu ha siktet inställt på Puerto Rico och fortsätter därefter troligen i riktning mot Florida i USA.

Floridas guvernör Rick Scott har kallat in 7 000 nationalgardister som från fredag ska stationeras ut runt om i delstaten. Undantagstillstånd har dessutom utlysts i hela Florida.

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att man nu förbereder sig för att orkanen kommer drabba USA. ”Mitt team, som har gjort, och gör, ett så bra jobb i Texas, finns redan på plats i Florida”, skriver han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag