Här duckar Lööf frågorna om V-förhandlingar

  • Måndag 20 jun 2022 2022-06-20
E-post 633

Det blev en svettig intervju för Centerpartiets partiledare Annie Lööf i SVT:s ”Agenda” på söndagen när programledaren Nike Nylander pressade henne på svar om de budgetförhandlingar som skett mellan de rödgröna partierna. Trots upprepade frågor vägrade Lööf tillstå att några förhandlingar där V ingått har skett.

Annie Lööf har tidigare flera gånger sagt att hennes parti varken kommer budgetförhandla med V eller SD, och stod fast vid att några förhandlingar med V inte har skett, trots att både S och V hävdar att V har deltagit i förhandlingarna.

Läs även: Lööf bröt löfte igen – lovade rösta på V-förhandlad budget

När Nylander frågar Lööf om partiet i och med att man kommer rösta på regeringens budget har valt sida säger Lööf att hennes parti kommer ”rösta på den budget som vi har varit med och påverkat” och fortsätter med att presentera olika punkter som C fått in i budgeten.

– Men också då Centerpartiets förslag kring pensionerna, där Vänsterpartiets så kallade Nooshi-tillägg nu är borta och ersatt då med en rak höjning av garantipensionen, avslutar Lööf sin utläggning.

När Nylander påpekar att C för första gången kommer rösta på samma budget som V slår Lööf åter ifrån sig frågan.

– Nej jag skulle inte säga det faktiskt utan vi följer den linje som vi har haft under väldigt lång tid, att vi röstar på vår budget i första hand och därefter så röstar vi ju på en politik som vi har varit med och påverkat, säger Lööf och upprepar att ”Nooshi-tillägget” inte är kvar i budgeten.

Men Nylander ger sig inte och Lööf blir märkbart irriterad i sitt nästa svar.

– Nej som jag har sagt nu här under den här intervjun så är ju det så kallade Nooshi-tillägget som Vänsterpartiet själva kallar det för och som de fick igenom i höstas, i den förhandling de hade med S, den är borta.

– Vi har ju nu istället då tillsammans med Socialdemokraterna tagit fram ett förslag som är väldigt likt det andra förslaget som också ligger på riksdagens bord.

Nylander tar då upp tidigare uppgifter från V:s vice ordförande Ida Gabrielsson om att S fungerat som mellanhand mellan C och V i budgetförhandlingarna.

På det svarar Lööf att ”Sverige behöver fler vuxna politiker” och passar på att kritisera även Moderaterna.

När Nylander fortsätter pressen upprepar Lööf att budgeten innehåller förslag från Centerpartiet och att Nooshi-tillägget försvunnit. Hon upprepar sedan att C står fast vid att inte förhandla med V.

– När nu Vänsterpartiet överger sitt eget förslag och ansluter till det här förslaget så välkomnar jag att det finns ett så brett stöd för det här förslaget.

Får frågan om man tänkt fortsätta budgetförhandla med V med S som mellanhand efter valet svarar Lööf att ”Sverige behöver mycket mer stabila majoriteter” efter den pågående mandatperiodens politiska kaos.

– Jag tror att de senaste veckorna faktiskt har stärkt Centerpartiets position i att det behövs bredare samarbeten för att just garantera att budgetar går genom riksdagen, att det skapar lugn och ordning och det är ju den linje som vi fortsatt kommer hävda.

På frågan om C kan tänka sig att förhandla med en M-ledd regering genom att använda M som mellanhand till SD svarar Lööf att man ”varken har förhandlat med Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna” och i framtiden kan tänka sig samarbeten med ”både alliansen och Socialdemokraterna”.

– Men så länge Moderaterna håller dörren öppen till SD och nu också fördjupar sitt samarbete med SD så är det så klart omöjligt för oss att ingå i samma regeringsunderlag, säger Annie Lööf.

Läs även: Ökat förtroende för Busch (KD) i Sifo – förtroendet för Lööf (C) minskar

Läs även: Kris för C i DN/Ipsos – tappat hälften av väljarna på ett år

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag