Här fångas dödliga hajattacken på film

Bild: Olga Ernst/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 17 feb 2022 2022-02-17
E-post

En simmare attackerades och dödades av en vithaj vid Little Bay beach i Sydney, Australien på onsdagen. Den döde mannen har identifierats som Simon Nellist, 35, en brittisk invandrare och erfaren havssimmare som tränade för välgörenhetstävling som skulle hållas i helgen, rapporterar Daily Mail.

– Från ingenstans hörde vi ett skrik, och så var det en stor haj i luften – fullständigt luftburen – och den träffade killen väldigt, väldigt snabbt. Vi kunde inte göra någonting, säger ett vittne.

Skadorna på Nellist var så allvarliga att ambulanspersonal inte kunde göra någonting för att rädda hans liv.

Läs även: Fyra döda efter piraya-attacker

Attacken bevittnades av flera personer, som var på platsen för att fiska, och filmer på attacken har spridits på sociala medier. OBS: Starka bilder.

Läs även: Pirayor bet av tå i massattack

Det ska ha varit första gången någon dödats av en haj i Sydney-området på 60 år, och Lawrence Chlebuck från djurskyddsorganisationen Humane Society International säger att dödliga attacker är mycket ovanliga.

– Det är väldigt ovanligt att se en haj attackera en människa på det sätter. Vanligtvis är ett bett inte dödligt, säger han.

– Normalt sett biter de på saker för att ta reda på vad det är. När de inser att det är en person och inte ett normalt byte, försvinner de.

Enligt Chlebuck är hajar som biter människor ofta unga, och byter diet från fisk till marina däggdjur som sälar. Men enligt vittnesuppgifter ska hajen bakom onsdagens attack ha varit fullvuxen och mellan fyra och fem meter lång.

En orsak till attacken kan enligt Chlebuck ha varit fiskandet i området.

– Allt som sätter blod i vattnet kommer locka hajar. Jag försöker inte dela ut anklagelser, men det är något vi kan titta på när vi försöker förstå dessa slumpmässiga och ovanliga händelser.

Fiskaren Joe Smythe säger emellertid till Daily Mail att området är en plats med mycket sjöliv som patrulleras av hajar.

– Jag tror inte fiske har med saken att göra, såna här attacker är vanligtvis ganska slumpmässiga.

Läs även: Skrämdes av björn – sköt sin bror och sedan sig själv

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag