Här får muslimer inte åka buss

  • Onsdag 6 aug 2014 2014-08-06
E-post

KINA I Xinjiangprovisen i Kina får du inte längre åka buss om du har långt skägg eller andra muslimska attribut. –En diskriminerande politik mot uigurer, säger ordföranden för Yyghur American Association.

I staden Karamay i Xinjiangprovinsen i Kina har politikerna nu fattat beslutet att förbjuda invånare med muslimska attribut att åka buss. Den som numera åker buss med långt skägg, eller iförd slöja, heltäckande klädsel eller kläder med den islamiska symbolen halvmånen och stjärnan riskerar att polisanmälas, enligt Sydsvenskan.

Beslutet kommer av de senaste årens oroligheter i provinsen med motsättningar mellan den muslimska uiguriska minoriteten och majoritetsbefolkningen. Området har skakats av flera självmordsattacker. I april dödades tre människor och 79 skadades i ett attentat mot tågstationen i Ürümqi. Och i maj dödades 39 personer av självmordsbombare på en marknadsplats i staden. Så sent som i juli dödades dussintals människor efter att polisen öppnat eld mot en grupp människor som attackerat myndighetsbyggnader i området.

Kulturellt och religiöst förtryck

Provinshuvudstaden Ürümqi förbjöd i juli passagerare att ta med cigarettändare och vätskor på bussarna. Och nu har alltså staden Kamaray förbjudit muslimska attribut.

Beslutet har väckt stark kritik från människorättsgrupper anklagar Peking-regimen för att utöva kulturellt och religiöst förtryck mot den uiguriska minoriteten.

-Myndigheterna i Karamay stöder en öppet rasistisk och diskriminerande politik riktad mot vanliga uigurer, skriver Alim Seytoff som är ordförande för den USA-baserade Yyghur American Association till nyhetsbyrån Reuters.

Den kinesiska regeringen hävdar dock att den respekterar alla de 56 erkända minoritetsgrupperna i landet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag