Här förbereder fritidsledaren våldsamt upplopp med RF och AFA mot polisen

Till vänster kastar fritidsledaren knallskott mot polisen. Till höger fångades han på bild kvällen innan tillsammans med AFA och RF. Bilder ur polisens förundersökning.
  • Söndag 23 aug 2015 2015-08-23
E-post 1097

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja att den fritidsledare som kastade gatstenar och knallskott mot polisen förra året deltog på en hemlig träff i en lokal i södra Stockholm, kvällen innan de våldsamma upploppen i Kungsträdgården. Säkerhetspolisen bedömer att fritidsledaren har en central position i AFA. – Det bara blev så. Stämningshöjare när det smäller, svarade fritidsledaren i förhör med polisen.

Den 30 augusti förra året utbröt mycket dramatiska scener i Kungsträdgården i centrala Stockholm, i samband med att nazistiska Svenskarnas Parti höll anordnade en demonstration. Autonoma våldsbejakande vänsterextremister, även kallat det ”svarta blocket”, startade ett våldsamt upplopp mot polisen där gatstenar, knallskott, möbler och diverse tillhyggen kastades för att skada poliser i tjänst.

Nu står totalt 15 personer åtalade för våldsbrotten och åklagare Olof Calmvik har tidigare berättat för Sveriges Radio P4 att straffvärdet är relativt högt. Igår avslöjade Fria Tider att en fritidsledare i Stockholm står åtalad för att ha kastat gatsten och knallskott mot polisen i samband med det våldsamma upploppet.

Idag kan Nyheter Idag avslöja att fritidsledaren förberedde upploppen tillsammans med andra av polisen kända medlemmar ur de våldsbejakande organisationerna Antifascistisk aktion och Revolutionära Fronten.

”Stämningshöjare när det smäller”

Fritidsledaren erkänner i förhör att han befann sig i Kungsträdgården den aktuella dagen och att han kastat knallskott mot poliser. Men det visar sig att det var inte bara han som var fritidsledare där, han berättar även i förhör att han hade flera vänner som också befann sig på platsen i samband med det våldsamma upploppet. En av de vännerna ska vara en kollega som också arbetar med ungdomar på en fritidsgård i Stockholm.

– Alltså, vi jobbar inte på samma fritidsgård. Han jobbar på en annan men det är i samma kommun, uppger fritidsledaren i förhör.

Enligt ett hemligstämplat dokument från Säkerhetspolisen som Nyheter Idag tagit del av, beskrivs fritidsledaren som en central person inom Antifascistisk aktion. Fritidsledaren ska ha varit aktiv i AFA sedan våren 2009 och bedöms ha full insyn i verksamheten, men även möjlighet att påverka, står att läsa i det hemligstämplade dokumentet.

Vidare har fritidsledaren dömts för åtta fall av skadegörelse, försök till misshandel, brott mot maskeringsförbudet, brott mot vapenlagen samt förgripelse mot tjänsteman.

Fritidsledaren uppger i förhör att han var på platsen för att demonstrera mot nazisterna. Men trots detta deltog han i att kasta kraftiga knallskott mot polisen och på en rak fråga av förhörsledaren om varför fritidsledaren valde att kasta knallskott mot polisen, har han inget bra svar.

– Hade nog inget syfte. Det var ingen hämnd eller agg mot poliserna som vissa snackade om med tanke på det som hände veckan innan. Det bara blev så. Stämningshöjare när det smäller, svarade fritidsledaren i förhöret.

Kastade gatstenar mot polisen – misstänks för försök till grov misshandel

I polisens förundersökning finns flera bilder där fritidsledaren kastar knallskott mot polisen. Men det stannar inte där, ytterligare bilder visar hur fritidsledaren kastar gatstenar mot polisen och i ett tredje förhör delges han misstanke om försök till grov misshandel alternativt försök till våld mot tjänsteman. I gärningsbeskrivningen står att han kastat två gatstenar mot polismän.

Gatstenarna missade poliserna och träffade istället ett polisfordon precis framför. Men trots att fritidsledaren erkänt att han kastat knallskott vill han inte kännas vid att han kastat gatstenar. I förhör säger han att han inte minns något av att kastat gatsten, trots att polisen visar upp en film på detta.

Fångades på bild kvällen innan – på hemligt möte med AFA och RF

Kvällen innan de våldsamma upploppen i Kungsträdgården fångades fritidsledaren på bild utanför en lokal i södra Stockholm. Enligt förundersökningen samlades ett flertal aktiva personer i våldsbejakande vänsterextrema organisationer som Antifascistisk aktion och Revolutionära fronten. Flera av de personer som samlades på adressen i södra Stockholm kom dagen efter att delta i det våldsamma upploppet i Kungsträdgården.

När polisen i förhör frågar fritidsledaren om vad som sades på det hemliga mötet som ägde rum den 29 augusti vill han inte svara. Istället säger fritidsledaren att han inte är säker på att det är han på bilden och vill inte lämna några fler kommentarer. Då får han istället frågan vad han gjorde den här dagen, den 29 augusti – men det kan han inte svara på.

Efter förhöret kontaktades fritidsledaren över telefon för att även delges misstanke om brott mot maskeringsförbud.

Första förhandling i tingsrätten väntas ske den 13 oktober där 15 personer är åtalade för de våldsamma upploppen. Nyheter Idag kommer fortsätta granska det organiserade vänsterextrema våldet.

Vill du bli uppdaterad om fler liknande nyheter? Då kan du trycka gilla på Facebooksidan nedan!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag