Här försvarar M sveket om bidrag till illegala invandrare: ”Ingen hemlighet att partierna har kommit överens”

Foto: Wikipedia/Moderaterna/Stockholms stad
  • Torsdag 11 apr 2019 2019-04-11
E-post 390

STOCKHOLM Tidigare har M velat ta bort möjligheten för minderåriga illegala att få ekonomiskt bistånd, något som den förra rödgrönrosa majoriteten i Stockholm beslutade om. Men efter att man gått ihop med MP och övriga Allianspartier är Moderaterna numera för att använda skattepengar till illegala minderåriga. Nu hyllas M från vänsterkanten. – Jag är glad att den nuvarande majoriteten valt att behålla de riktlinjerna, sade Sissela Blanco Nordling, Feministiskt initiativ, under kommunfullmäktige.

Moderaterna i Stockholm har redan svikit sina väljare i frågan om att driva på för ett tiggeriförbud. Nu har man ändrat sig i ytterligare en fråga. Den här gången gäller det försörjningsstöd till minderåriga illegala invandrare.

För drygt ett år sedan gick Moderaternas högsta boss i Stockholm, finansborgarrådet Anna König Jerlmyr, ut i en debattartikel i Aftonbladet och kritiserade det dåvarande S-MP-V-Fi-styret för att man lät minderåriga illegala invandrare få del av skattebetalarnas pengar. Tonen från Jerlmyr var tuff och hon sade att Socialdemokraterna byggde en ”fristad” för illegala invandrare:

”Just nu bygger Socialdemokraterna en fristad i Stockholm för de som upprätthåller sig illegalt i Sverige. Genom det nyligen tagna beslutet att ge bidrag till vuxna med barn utan rätt att vistas i landet görs barn till familjeförsörjare”, skrev König Jerlmyr.

Hon slog fast: ”Det kan Moderaterna aldrig acceptera.”

Drygt ett år senare har König Jerlmyr och Stockholmsmoderaterna ändrat sig. Numera accepterar man att illegala invandrarbarn får ekonomiskt bistånd.

König Jerlmyr, och medförfattaren Andréa Ström, avslutade debattartikeln:

”För oss är tydligt, Stockholm ska inte, tillsammans med Malmö, vara de två av landets 290 kommuner som skapar frizoner för de som vistas illegalt i landet genom att erbjuda försörjning.”

Under måndagens kommunfullmäktige var det annat ljud i skällan från Moderaterna. Någon König Jerlmyr syntes inte till i talarstolen när frågan om ekonomiskt bistånd till minderåriga barn och deras familjer debatterades. I stället fick partikamraten Ole-Jörgen Persson föra partiets talan.

Bakgrunden var en motion från SD:s Martin Westmont där han föreslog att illegala invandrare, vuxna som barn, inte ska få ekonomiskt bistånd.

– Det är människor som självklart ska lämna landet, sade Westmont och tryckte på att bidrag ökar incitamenten för illegala invandrare att stanna i Sverige.

Martin Westmont konstaterade torrt att Moderaterna gjort en kraftig positionsförändring i frågan.

– Det här var en politik vi var rätt överens om – innan valet, sade Westmont.

Ole-Jörgen Persson (M) försvarade beslutet att låta illegala invandrare få ekonomiskt bistånd genom att hänvisa till barnperspektivet.

– Vi accepterar inte under några omständigheter att barn ska svälta eller bo på gatan, sade Persson som även flaggade för att kommunen ska bli mer aktiv och gå in där föräldrar gör dåliga val för sina barn.

– Inget barn i Stockholm ska behöva lida på grund av sina föräldrars val. Det är en viktig princip som jag tror att alla anständiga partier i den här salen borde står bakom, sade Persson som också förklarade att det fanns en överenskommelse med Miljöpartiet och de andra partierna bakom Moderaternas helomsvängning i frågan.

– Det är ingen hemlighet att partierna kommit överens, sade Persson.

Sissela Blanco Nordling, Feministiskt initiativ, satt med i det tidigare rödgrönrosa styret som införde riktlinjerna om att minderåriga illegala invandrare skulle ha rätt till ekonomiskt bistånd.

– Jag är glad att den nuvarande majoriteten valt att behålla de riktlinjerna, sade hon.

Hela debatten finns att se här under punkt 33, Bidrag till illegala invandrare.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag