Här fortsätter migranter angripa polska gränsen

Foto: Faksimil Twitter
  • Tisdag 23 nov 2021 2021-11-23
E-post 424

BELARUS/POLEN Migranter fortsätter sina försök att korsa den polska gränsen in i EU illegalt. Stanisław Żaryn, en talesman för det polska försvaret, bedömer att konflikten med Belarus kan bli långvarig.

– Vi är på väg in i konfliktfasen där varje dag är den andra lik. Vi hanterar fortfarande återkommande attacker från grupper av utlänningar understödda av de belarusiska myndigheterna, säger Stanisław Żaryn till nyhetsbyrån PAP.

Han menar att det börjar se ut som att konflikten med Belarus – som driver migranter från Mellanöstern mot den polska gränsen – kan bli långvarig.

– Vi har inte fått några signaler om att den här krisen och det cyniska spelet är över, säger Żaryn.

En annan sak som vållar bekymmer, enligt honom, är den alltmer aggressiva belarusiska och ryska propagandan där Polen hålls ansvarigt för den nuvarande krisen samt för andra konflikter i historien.

Sedan augusti uppges polska gränsvakter ha stoppat över 34 000 försök att korsa den polsk-belarusiska gränsen illegalt. Lettland och Litauen har också upplevt ett ökat tryck från migranter vid sina gränser under de senaste månaderna.

Länderna anklagar diktatorn Aleksandr Lukasjenkos regim för att orkestrera krisen som ett sätt att destabilisera EU.

Det polska försvarsdepartementet uppger på Twitter att ännu ett försök att korsa gränsen stoppades på måndagen. I ett filmklipp som man publicerar låter det som att migranterna ropar obsceniteter åt de polska trupperna.

Läs även: Belarus flyttar migranter från gränsen – Storbritannien skickar trupp

Läs även: Experten: ”Han har framför allt inrikespolitiken för ögonen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag