Här fylls superfängelset på med gängmedlemmar

Bild: Faksimil Twitter
  • Fredag 17 mar 2023 2023-03-17
E-post 0

El Salvadors president Nayib Bukele meddelade på onsdagen att ytterligare 2 000 misstänkta gängmedlemmar kommer skickas till landets nya ”superfängelse” Centro de Confinamiento del Terrorismo (CECOT).

I ett twitterinlägg på onsdagen publicerar Bukele filmklipp som visar hur tatuerade gängmedlemmar iförda endast kalsonger skickas in i fängelseanläggningen.

”Med detta finns det redan 4 000 gängmedlemmar i det mest kritiserade fängelset i världen” skriver Bukele i inlägget.

Enligt El Salvadors regering har CECOT plats för 40 000 fångar. Fängelset ligger omkring 7 mil från huvudstaden, och består av elva byggnader, där varje byggnad har 32 celler med plats för 100 fångar i varje cell.

För åtta år sedan var El Salvador världens farligaste land, med omkring hundra gånger fler mord per capita än Sverige. Men nu har landet lyckats sänka mordstatistiken rejält, så att den senaste prognosen pekar på bara omkring dubbelt så många mord som Sverige.

Lösningen har varit att upphäva vissa rättigheter och låsa in misstänkta gängkriminella i enorma mängder. Men även om åtgärderna kritiseras av människorättsaktivister och experter, får president Nayib Bukeles hårda politik mot gängkriminella stöd av hela 92 procent av landets befolkning.

Läs även: Det lilla landet som toksänker mordstatistiken – låser in alla gängkriminella

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag