Här grips misstänkte terroristen vid Stortorget i Östersund – Akilovkopplingar ska utredas

Foto: Privat
  • Torsdag 15 aug 2019 2019-08-15
E-post 787

ÖSTERSUND En man sitter anhållen för stämpling till terroristbrott efter att ha kört med en bil på Stortorget i Östersund på onsdagsförmiddagen. Vittnen berättar för Nyheter Idag hur mannen körde fram och tillbaka flera gånger långsamt innan polis kom till platsen och bilen körde in i en stenblomlåda. Mannen ska enligt uppgifter till Aftonbladet utredas för kopplingar till terroristen Akilov.

Polisen grep mannen vid elvatiden på onsdagsförmiddagen och anhölls senare för förberedelse till mord. Under torsdagen har Åklagarmyndigheten flyttat över ärendet till Riksenheten för säkerhetsmål och det rubriceras nu också som stämpling till terroristbrott.

Innan han greps hade mannen kört upp och ner längs ena sidan av det sluttande Stortorget. Enligt ett vittne körde mannen en äldre Volvo.

Bilen är en Volvo 855 och är registrerad på en svensk småföretagare boendes norr om Östersund. Bilens ägare är inte personen som fångats på bild när han grips av polis.

Företagaren är på semester och har inte anmält bilen stulen.

Enligt vittnen kördes inte bilen i särskilt hög fart. Ett annat vittne som såg själva gripandet uppfattade först inte situationen som särskilt dramatisk.

– Jag trodde först att det var någon rattfull. Men sedan kom polisen och skrek på honom, säger vittnet. Samtidigt berättar han hur en kvinna och hennes barn tog sig in på en närliggande restaurang för att hålla sig undan händelserna.

Mannen greps efter att han kört in i en stenblomlåda vid den nedre infarten till Stortorget på Samuel Permansgatan.

I samband med gripandet hittade polis föremål i mannens bil. Vad det är man hittat har inte polisen berättat men uppger att det delvis är orsaken till att det hela betraktades som förberedelse till mord.

Även om mannen greps på onsdagsförmiddagen var det först på kvällen, vid 20.50, som polisen gick ut med information på sin hemsida om det inträffade.

Nyheter Idag har varit i kontakt med polisen för att få mer information om den anhållne mannens ålder och nationalitet. Men inga sådana uppgifter har polisen lämnat ut. På sin hemsida hänvisar polisen till att förundersökningssekretess.

– Det har gjorts husrannsakan och även hållits flera förhör, säger Mikael Gruvelgård vid polisen i Jämtland till SVT.

Enligt Aftonbladet kommer den nu anhållne mannen att utredas för kopplingar till den muslimske terroristen Rakhmat Akilov, som dödade fem människor i attacken på Drottninggatan 2017.

Läs även: Uzbeker åtalas för terroristplaner

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag