Här hyllar Damberg knäböjande polisen: ”Klokskapen”

Foto: Twitter/Regeringen
  • Torsdag 4 jun 2020 2020-06-04
E-post

STOCKHOLM Efter att en kvinnlig polis gått ner på knä inför en folkmassa och hållit upp en skylt med texten ”white silence is violence” hyllas hon nu av inrikesminister Mikael Damberg (S). ”Imponerad över modet, kylan, hjärtat och klokskapen hos den här polisen i en läskig och kaotisk situation”, står det i tweeten som Damberg retweetat på sitt Twitterkonto.

Inrikesminister Mikael Damberg, som har ansvar för polisfrågor i regeringen, retweetade Hudiksvalls Tidnings (centerpartistisk) förre ledarskribent Patrik Oksanen som lovordar den kvinnliga polisen efter demonstrationen i Stockholm på onsdagen.

Foto: Twitter

 

Den kvinnliga vita polisen går bland annat ner på knä och håller till folkmassans jubel upp en skylt där det står ”white silence is violence” (vit tystnad är våld). Hon ses även krama personer ur folkmassan.

View this post on Instagram

DELA DELA DELA ✊?✊? #blacklivesmatter #blmsthlm

A post shared by Яᴬˢᴹᵁˢ Åᴹᴬᴺ ? (@rasmusaaman) on

 

Damberg får hård kritik av bland andra SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen som kallar Dambergs ställningstagande ”olämpligt”.

 

Det är inte bara Mikael Damberg som gillar den knäböjande polisen. Även Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt hyllar. ”Min nya favoritpolis!”, jublar Sjöstedt till en bild där den kvinnliga polisen gråtande kramar om en av demonstranterna.

 

Expressens biträdande kulturredaktör Jens Liljestrand är också positiv och vill att fler poliser gör likadant.

”Fantastiskt fint att se”, skriver Liljestrand.

 

S-profilen och riksdagsledamoten Annika Strandhäll är en annan politiker som kommenterat demonstrationerna. I början var hon positiv. Hon gillade först en tweet av LO-tjänstemannen Mats Erikson om att demonstrationen (som vid det laget var långt över 1 000 personer) var ”bra och viktig”.

 

Någon timme senare hade Strandhäll ändrat sig och gillade bland annat tweets som kallade demonstrationen för en ”fasansfull smittfest”. Hon skrev även själv kritiskt om hur demonstranterna agerade mot polisen.

Demonstrationen i Stockholm hade tillstånd för 50 personer mellan 18 och 20 på Sergels torg. Något som överskreds redan innan demonstrationen skulle inledas klockan 18. Över tusen personer hade samlats innan polisen började försöken att bryta upp demonstrationen.

Därefter drog demonstranterna runt i centrala Stockholm. Vid St Eriksplan stannade polisbilen med den kvinnliga polisen och knäböjandet ägde rum.

Nyheter Idag söker Polisen i Stockholm för en kommentar om det inträffade.

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag