Här insinuerar Björklund att stöd till Kristersson är stöd till SD

Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 13 okt 2018 2018-10-13
E-post 348

”Fler hade blivit besvikna om vi hade gett det motsatta beskedet”, säger Jan Björklund till Nyheter Idag efter presskonferensen i riksdagen. Han motiverar det med löftet att stänga ute SD. Därmed insinuerar han att stöd till Kristersson också betyder att ge SD inflytande över politiken.

Efter dagens besked från Liberalerna och Centerpartiet är svekdebatten högst påtaglig. Bland borgerliga opinionsbildare är tongångarna höga mot de bägge partierna. Frågan är hur väljarna ställer sig till att Jan Björklund, som var först ut med dagens presskonferenser, öppnar upp för att låta Socialdemokraterna att behålla sin makt över svensk politik.

När Jan Björklund får frågan från Nyheter Idag om inte väljarna riskerar att bli besvikna använder han Sverigedemokraterna som argument.

– Vi har varit väldigt tydliga under valrörelsen att vi tänker inte medverka till att Sverigedemokraterna får makt och inflytande. Jag tror fler hade blivit besvikna om vi hade gett det motsatta beskedet, säger Björklund till Nyheter Idag.

Och det motsatta beskedet, som Björklund refererar till, vore att släppa fram Kristersson som statsminister enligt den modell som Kristersson själv kallar ”3-2-1”. Den bygger på att om inte alla Allianspartier gemensamt vill pröva sitt stöd i riksdagen, så kan ett eller flera Allianspartier istället försöka. Ett sådant alternativ som lyfts fram är att Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna bildar en minoritetsregering.

Även Centerpartiets partiledare Annie Lööf gav ett liknande besked där hon avvisar en M + KD-regering. Senare under lördagen väntas även Kristdemokraterna hålla en presskonferens.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag