”Har kanske inte uppenbart ljugit”: Lööf om ensamkommande som fått åldern uppskriven

Foto: SVT Play
  • Måndag 5 feb 2018 2018-02-05
E-post 1939

STOCKHOLM Ensamkommande barn som fått åldern uppskriven av Migrationsverket kan möjligen få stanna i Sverige ändå, om Centerpartiet får som de vill. Ungefär så kan man tolka Centerledaren Annie Lööf i SVT Agenda. – Man har kanske inte uppenbart ljugit om sin ålder, säger hon om de som fått åldern uppskriven.

I SVT Agenda intervjuas Annie Lööf (C) om framtiden för tusentals ensamkommande barn. Totalt handlar det om 9000 som sökt sig till Sverige, varav en majoritet om ungefär 7000 individer, har fått sin ålder uppskriven så att de bedöms vara arton år eller äldre. Generellt förklarar Lööf att de som sökt sig till Sverige som ensamkommande ska få rimliga chanser att stanna och etablera sig i Sverige.

Lööf har även sagt tidigare att det är ”orimligt” att de som ljugit om sin ålder också ska få stanna. Men det är inte alls säkert att de som fått åldern uppskriven ska räknas till den kategori som anses vara för gamla för att stanna.

– Åldern har blivit uppskriven, men man har kanske inte uppenbart ljugit om sin ålder. Den skillnaden är oerhört angelägen, säger Lööf i Agenda.

SVT Agenda: Hur vet du det?

– Nej jag kan tyvärr… jag kan inte svara på den frågan såklart och jag förstår att du också ställer den frågan, svarar Lööf som poängterar att hon är politiker och inte arbetar med rättsmedicin.

Samtidigt sade Lööf också att de som ”uppenbart” ljugit om sin ålder inte ska få stanna. Detta väcker en rad frågor i sociala medier där Lööf också möter skarp kritik.

Nyheter Idag-krönikören Katerina Janouch menar att Annie Lööfs svar om de ensamkommande är ”pinsamt”.

https://twitter.com/katjanouch/status/960272842016329734

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag