Ny klimatattack mot konsten: Kastar potatismos på Monet

Foto: Faksimil Twitter
  • Måndag 24 okt 2022 2022-10-24
E-post 167

TYSKLAND I en video syns två klimataktivister kasta potatismos över en tavla av Claude Monet på ett museum i Potsdam. Liknande vandalism av konst har setts även från andra klimataktivister den senaste tiden.

Klimataktivister som limmar fast sig på vägar och stoppar trafiken har blivit lite av vardagsmat runt om i Europa. Nu har flera av dem hittat ett nytt sätt att väcka uppmärksamhet på.

Läs även: Aktivisten: Därför stoppar vi trafiken

Om sistone har aktivister runt om i Europa börjat vandalisera tavlor och monument för att få folk att börja lyssna på dem.

I en video som lades ut på söndagen syns två aktivister kasta potatismos på Claude Monets tavla Les Meules för att sedan limma fast sig själva mot väggen på Museum Barberini i Potsdam, Tyskland.

”Om det krävs en tavla – med #potatismos eller #tomatsoppa kastad på den – för att få samhället att komma ihåg att fossila bränslen-kursen dödar oss alla: Då ger vi er #potatismos på en tavla!” skriver gruppen Letzte Generation (Svenska: Sista generationen) på Twitter.

Läs även: Vidriga videon: Aktivist häller avföring över folkkär soldats minnesstaty

Huruvida tavlan skadades av potatismoset eller om den skyddades av glas är oklart.

Det är inte första gången som aktivister vandaliserat tavlor i aktioner som påstås vara för att väcka uppmärksamhet kring klimatfrågan.

Vandalismen av Monet-tavlan kommer bara några dagar efter att två personer ur gruppen Just Stop Oil kastade tomatsoppa över en Vincent Van Gogh-målning på National Gallery i London, skriver Metro UK.

Läs även: Skåpbil plöjer rakt igenom klimataktivister

Läs även: Här rensar trafikanter vägen från klimataktivister

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag