Här klottrar före detta L-politikern på Nationalmuseum – hävdar att han avlyssnats av svenska staten

Bild: Polisens FUP
  • Fredag 22 dec 2023 2023-12-22
E-post 0

En före detta toppolitiker från Liberalerna döms till villkorlig dom och skadestånd för att ha klottrat ”Hitlers kuksugare” på Nationalmuseum i Stockholm på tisdag kväll. Mannen hävdar att han motiveras av Sveriges politik under andra världskriget, samt att Sverige de senaste tjugo åren ”fortsatt i samma riktning”, bland annat genom att avlyssna hans telefon och mejl.

Vid 19-tiden på tisdag kväll larmades en polispatrull till Nationalmuseum i Stockholm med anledning av att en person olovligen målat på byggnaden, vilket en vakt upptäckt genom övervakningskameror.

Det visar sig att personen målat texten ”Hitlers kuksugare”, och texten omfattar omkring en halvmeter på höjden och fem meter på bredden.

Polisen kan snabbt gripa en misstänkt man, som visar sig vara en före detta toppolitiker från Liberalerna, numera bosatt i ett annat europeiskt land.

Ex-politikern erkände brottet i förhör, och uppgav dessutom att han klottrat samma motiv på Eric Ericsonhallens fasad föregående kväll.

Som motiv uppger ex-politikern Sveriges politik gentemot Nazityskland under andra världskriget, samt att landet ska ha ”fortsatt i samma riktning” under de senaste 20 åren. Mannen hävdar också att den svenska staten avlyssnar hans telefon och mejl.

– Jag skrev detta på grund av att jag tror Sverige under andra världskriget har tjänat en diktatur. Det har fortsatt i samma riktning om man tänker senaste decennierna om inte mer, mer än senaste 20 åren, att de har avlyssnat min telefon och mail och så vidare. I mer än två decennier, säger mannen i förhör och fortsätter:

– Det är någon som gör detta, det är ingen som leker diktatur utan det är en ren diktatur. Det är därför jag har skrivit detta. Jag har skrivit det för att visa att de inte tagit någon lärdom av detta, man kan se att det är genomskinligt.

Vid gripandet påträffades en större mängd kontanter bland politikerns tillhörigheter.

– Jag har dom på grund av att jag inte litar på svenska staten att de inte ska stänga av mitt konto. Det är så att det har hänt flera gånger tidigare med mitt konto. Det är mina pengar som jag har tjänat, uppger ex-poltikern.

I förhör godtar ex-politikern Nationalmuseums ersättningsanspråk, men hävdar att han inte tjänat pengar sedan 2019, utöver 13 000 kronor som han tjänat på en bok.

På torsdagen döms mannen till villkorlig dom för skadegörelse av Stockholms tingsrätt. Han ska även betala 5000 kronor i skadestånd för att täcka kostnaderna för att tvätta bort klottret.

Mannen har som politiker haft topp-positioner inom Fredrik Reinfeldts alliansregering samt representerat Liberalerna som folkvald på hög nivå. Han har även haft höga positioner inom svenskt kulturliv.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag