Här konfronterar Örebropartiet fifflande kommunpolitiker

Markus Allard från Örebropartiet ringer och konfronterar politiker. Foto: Faksimil Youtube
  • Onsdag 10 jun 2015 2015-06-10
E-post 95

ÖREBRO Efter att tidningen Nerikes Allehanda i vintras berättade om politiker som felaktigt fått ersättning för förlorad arbetsinkomst och inte betalat tillbaka till kommunen bestämde sig det lilla lokala partiet Örebropartiet att konfrontera politikerna. – Vi vill halvera politikerarvodena och istället satsa på ungdomar, berättar Markus Allard från Örebropartiet.

Det var tidningen Nerikes Allehanda som publicerade en lista på lokalpolitiker i Örebro som felaktigt fått ut ersättning för förlorad arbetsinkomst. Enligt tidningen skulle politikerna ha lämnat in intyg, något som det slarvats med och tidningen publicerade dagen innan julafton förra året en lista på samtliga politiker som fått ut felaktig ersättning, samt vilket belopp det rör sig om.

Bestämde sig för att följa upp storyn

På onsdagen den 10:e Juni i år, alltså ett halvår senare, följer det lilla lokala Örebropartiet upp storyn. De tycker att politikerna generellt får för mycket pengar för sina uppdrag och bestämde sig för att ringa och ställa frågor till politikerna med anledning av de felaktigt utbetalda beloppen.

– Vi vill halvera politikerarvodena och istället satsa på att ungdomar ska få utöva fritidsaktiviteter. Totalt handlar det om 15 miljoner kronor som vi vill ta från politikerarvoden och ge till ungdomsverksamhet, berättar Markus Allard från Örebropartiet till Nyheter Idag.

En av politikerna, Lars Askling (M), hade ett ackumulerat belopp om över 400 000 kronor som felaktigt betalats ut. Detta ska han betalat tillbaka direkt när kommunen till slut krävde politikerna på pengar. Men det är inte alla politiker som ett halvår senare gjort rätt för sig berättar Allard.

– Nej, vissa har fortfarande inte betalat tillbaka till kommunen.

Satsar på att komma in i kommunfullmäktige

Örebropartiet startades i samband med ett tidigare tumult i Vänsterpartiet, där Markus Allard tidigare var engagerad. Efter att ha blivit utesluten bestämde han sig för att starta nytt parti men han betonar i telefonen att han inte vill placera Örebropartiet på en höger-vänster skala.

– Man kan väl säkert argumentera för att vi är något till vänster, men samtidigt var det många i valet i höstas som sa att de röstade på oss i kommunen och på Sverigedemokraterna i riksdagen så jag tror och hoppas att vi kan få brett stöd.

I valet i höstas föll Örebropartiet på mållinjen i valet till kommunfullmäktige, men de planerar att ställa upp även 2018. Då hoppas Allard att det ska gå bättre och att de kan knipa mandat i kommunen.

Nedan kan du se videon när Örebropartiet ringer till kommunpolitikerna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag