Här kontrollerar Donald Trump att frun Melania röstar rätt

Trump kontrollerar sin fru i valbåset. Foto: CNN / Twitter
  • Tisdag 8 Nov 2016 2016-11-08
E-post 82

USA Kan man lita på sin fru? Ja, de frågeställningen for möjligen genom huvudet på Donald Trump när han stod med sin äkta hälft i valbåset. En bild som cirkulerar i sociala medier visar hur han smygtittar på hur hans fru Melania Trump röstar. Och enligt flera opinionsmätningar är det ett jämnt race varför varje röst har betydelse.

Den amerikanska nyhetskanalen CNN lyckades fånga republikanernas presidentkandidat Donald Trump när han tillsammans med sin fru Melania Trump stod i valbåset för att rösta i det amerikanska valet. Men en stillbild ur videon visar det smått genanta. Plötsligt sträcker sig Donald Trump för att kolla hur Melania Trump gör när hon står i valbåset, något som kommenteras i sociala medier.

En användare på Twitter som uppmärksammar det hela menar att det sammanfattar Trumps kampanj i ett nötskal.

Jämnt mellan kandidaterna

Flera opinionsmätningar som publicerats det senaste dygnet visar att det är mycket jämnt mellan kandidaterna. Sajten Real Clear Politics publicerar ett index med en sammanvägning av flera opinionsinstitut och där leder Hillary Clinton med 3,2 procentenheter mot Donald Trump. Men spridningen av resultatet mellan olika mätningar är betydligt större och enligt bedömningen är det svårare än någonsin att förutse valresultatet.

En faktor kan vara den så kallade Bradley-effekten som betyder att det mer politiskt korrekta alternativet får en överrepresentation i opinionsmätningar som sker över telefon. En vanlig förklaring är att väljare kan uppleva det som pinsamt att uppge ett mindre politiskt korrekt alternativ när man talar med en främmande människa. En sådan effekt talar till Trumps fördel.

I folkomröstningen om Storbritannien skulle stanna kvar i EU visade i princip alla opinionsinstitut att den EU-positiva sidan skulle vinna, med viss marginal. Men när valresultatet väl kom in stod det klart att Brexit var ett faktum. Samma effekt har även konstaterats i Sverige där ett parti som Sverigedemokraterna har varit mycket svåra att mäta, där de hittills fått bättre resultat i val än i de flesta opinionsmätningar.

Om denna effekt visar sig i det amerikanska valet betyder det att det kan vara ytterst jämnt mellan kandidaterna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag