Här lämnar S-politikern förortsdebatt i protest – Publiken rasande efter tal om eget ansvar

  • Söndag 18 Dec 2016 2016-12-18
E-post 1505

STOCKHOLM När S-politikern Youbert Aziz försökte förklara att individer har ett eget ansvar för sin framtid brast det för personer i publiken på en debatt i Alby. Efter att Aziz blev verbalt attackerad lämnade han scenen mitt under debatten i protest. ”Det var så det framställdes, alla politiker, alla med makt är rasister”, skriver han på Facebook.

Under onsdagskvällen arrangerades evenemanget Ortens röster av Subtopia och Miljonbemanning. Poeter läste poesi från scenen och politiker kom senare att debattera problem i Stockholms förorter. När KD-politikern Ofelia Namazova förklarade att ”man kan inte tycka synd om sig själv hela tiden” kom många upprörda reaktioner från publiken.

– Du sätter ansvaret på individnivå, det är inte individnivå, det är ett systematiskt förtryck. Väljer jag att bli förtryckt och inte få jobb på grund av min hijab och för att jag är svart? Och att jag ska höja mitt självförtroende när lärare har sänkt mitt självförtroende i 19 år. Nej, nej, walla, du förtjänar ens inte att prata. Hör du ens vad du säger? sade en upprörd tjej i publiken.

Från scenen adresserades machokultur, genusfrågor och feminism. Men tjejen i publiken, som tog mikrofonen, menade att man istället bör prata om skillnader mellan människors bakgrund.

– Du pratar om machokultur. Alla grabbar i Sverige går igenom machokultur, vita och svarta. Men varför klarar sig vissa vita ändå? För att dom rasifierade killarna får gå igenom mycket mer än det. Dom får lära sig att deras värde är mindre på grund av hur dom ser ut.

Socialdemokrat lämnade scenen i vredesmod

Stämningen kom att gradvis bli allt mer upprörd. Tjejen i publiken passade även på att såga Fryshusets verksamhet ”Lugna gatan” längs med fotknölarna. Hon menade att individerna som arbetar med Lugna gatan i själva verket ägnar sig åt narkotikaförsäljning samtidigt som de får lön via kommunen.

– Du bara blundar och gapar som om det vore något positivt. Det är inget positivt. Lugna gatan är becknare! Lugna gatan becknar och får timlön! Driver du med mig? skrek hon i falsett.

Under tiden som tjejen i publiken beklagade sig över samhället vände sig Youbert Aziz (S) mot moderatorn på scenen. Enligt videobilder förefaller Aziz haft synpunkter på ordningen under debatten, något som moderatorn själv kommenterade genom att gå till attack mot politikerna.

– Jag märker också att det är inte är den ordningen som vi skulle önska att det var. Det är inte så att jag inte märker det. Ni behöver inte viska det till mig. Och, jag tror att ni skulle göra rätt i att lyssna på det här istället för att stå här och säga till mig att be henne vara tyst.

Då brast det för Aziz. Han lutar sig fram mot moderatorn, hytter med pekfingret och lämnar sedan scenen i protest. Samtidigt jublade publiken.

Aziz: ”Accepterar inte när vissa hävdar att människor jag känt i många år är rasister”

Den upprörda stämningen var till stor del riktad mot just Youbert Aziz som blev arg och lämnade debatten. Han hade nämligen argumenterat för att individer har ett eget ansvar och att man inte kan skylla allt på rasism. Det var i huvudsak detta budskap som kom att provocera individer i publiken.

I en Facebookstats kommenterar Aziz debatten i efterhand där han poängterar just detta.

”Det är ingen politiker som tvingar machograbbarna att skolka, att vandalisera, att råna folk, att sälja knark i centrum, att mörda varandra”, poängterar han.

Aziz gör även en jämförelse med flyktingar som kommer till Sverige och som har en helt annan inställning till samhället.

”Vi har flyktingar som kommer hit och på en kort tid lyckas de klara skolan. Då ska vi köpa att ungdomar födda i Sverige inte skulle kunna klara sig bättre om de verkligen försökte? Är det jag som har en skev syn på de här människorna för att jag tror att de också kan om de anstränger sig? Ja det suger att vissa måste anstränga sig mer men får ändå mindre. Men valet kan inte bli att ge upp, börja förstöra för alla sen klaga över att allt är så dåligt. Det hade varit mindre dåligt om du gjort andra val i livet”, skriver han.

Ej heller accepterar Aziz att man kallar politiker för rasister. Men han poängterar även att det fanns SSUare på plats som inte höll med honom.

”Vi gör de här människorna en extrem björntjänst om vi inte förväntar oss mer. Tydligen fanns det några SSUare på plats som inte uppskattade min insats. Men tyvärr, jag accepterar inte när vissa hävdar att människor jag känt i många år är rasister. De som på heltid och sin fritid viger sina liv till att hitta lösningar för att ge alla goda förutsättningar för att nå sina drömmar. För det var så det framställdes, alla politiker, alla med makt är rasister. Tyvärr, men nej. Ni skjuter er själva i foten med den inställningen”.

Nedan kan du läsa hela inlägget från Youbert Aziz på Facebook.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag