Här ljuger LO om Åkesson – Se hur de fulklippte debatten i SVT Aktuellt

LO möter hårda reaktioner i sociala medier efter sin fulklippning av debatten. Foto: Faksimil Facebook / svtplay.se
  • Onsdag 11 Nov 2015 2015-11-11
E-post 11077

STOCKHOLM I ett filmklipp som den fackliga organisationen LO publicerar påstås felaktigt att Jimmie Åkesson (SD) varit tyst i en debatt i SVT Aktuellt. Nu rasar människor mot LO i sociala medier. ”Oavsett vad man tycker om partiet SD så är den här videon äckligt vinklad”, kommenterar en person på Facebook.

Nyligen möttes Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i den fackliga organisationen LO och Jimmie Åkesson från Sverigedemokraterna i en direktsänd debatt i SVT Aktuellt. Känslorna var heta i studion och debatten kom att handla om välfärden, där Thorwaldsson menade att SD vill spara in flera miljarder kronor och att de går riskkapitalisters ärenden.

Åkesson å sin sida argumenterade för att Sverigedemokraterna som enda parti vill satsa mer på välfärd genom att minska kostnader på invandring.

LO fulklippte debatten

Efter debatten i SVT Aktuellt har LO använt bitar ur videon från SVT för att göra en egen summering. I videon påstår de felaktigt att Åkesson stod svarslös inför Karl-Petter Thorwaldssons frågor och de har även klippt bort varje del av debatten där Åkesson går i svaromål mot Thorwaldsson.

Istället förefaller LO använt bilder på Åkesson som skakar på huvudet när Thorwaldsson talar, och dessa bilder har de använt i slow-motion för att få det att se ut som att Åkesson verkligen var helt tyst i TV-studion.

Nyheter Idag har ringt till LO:s presstjänst, men de vill inte kommentera något över telefon. Istället hänvisar de oss att mejla till LO.

Väcker starka reaktioner på Facebook

I kommentarfältet på Facebook rasar människor över hur LO återger debatten. Synnerligen det felaktiga påståendet att Åkesson aldrig svarade Thorwaldsson i studion möter hård kritik och LO-medlemmar tycker att den fackliga organisationen ska hålla högre nivå än att publicera den här typen av videoklipp.

”Oavsett vad man tycker om partiet SD så är den här videon äckligt vinklad”, skriver en person som inte gillar tilltaget från LO.

”Tror ni på LO att vi fackanslutna inte såg på debatten?”, skriver en annan som menar att Åkesson klarade sig bra i tevestudion.

”Varför är denna redigerad? Såg debatten och Åkesson gav massor med svar”, frågar sig en annan användare.

Nedan kan du se LO:s version av debatten i SVT Aktuellt

DELA! Se när Karl-Petter Thorwaldsson pressar Jimmie Åkesson om SD:s nedskärningar i välfärden.

Posted by LO i Sverige on Tuesday, November 10, 2015

 

Och här kan du se den version som LO inte vill att du ska se

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag