Här lyckas Space X landa rymdraketen ståendes: ”Det här förändrar allt”

Jubel utbröt när raketen för första gången lyckades landa. Foto: Faksimil Youtube
  • Tisdag 22 Dec 2015 2015-12-22
E-post 47

USA För första gången har företaget Space X lyckats skjuta upp satelliter i omloppsbana samtidigt som man lyckas landa med bärraketen intakt, ett viktigt steg för att kraftigt sänka kostnaden för framtida rymdresor. Och på internet är glädjen total. ”Det här förändrar allt”, kommenterar en person som följde landningen i direktsänding över Youtube.

Det var ett massivt jubel som bröt ut i kontrollcentret hos Space X när det stod klart att bärraketen som precis levererat elva satelliter i omloppsbana lyckats landa ståendes. Det är första gången Space X lyckas landa första steget på raketen Falcon 9 och hela händelsen direktsändes på Youtube.

Men det var inte bara i kontrollcentret som jubel utbröt. Hela uppskjutningen och senare landningen direktsändes på Youtube och när det stod klart att raketen lyckats landa ståendes var glädjen total i kommentarfältet.

”Det här förändrar allt”, kommenterade en Youtubeanvändare.

Viktigt steg för billigare rymdresor

Bara några minuter innan uppskjutningen förklarade Elon Musk, grundaren till företaget Space X, några av detaljerna bakom arbetet för att konstruera en bärraket som kan landa ståendes efter uppskjutning. Tidigare har raketer som används för uppskjutning av satelliter varit en engångsvara som förstörs, eller lämnas kvar i rymden, efter att satelliterna levererats i omloppsbana.

Samtidigt är kostnaden för uppskjutningar till mycket stor del baserade på priset för en bärraket. Bränslekostnaden utgör bara en bråkdel, varför det är möjligt att dramatiskt sänka kostnaden för rymdresor om raketer kan återanvändas. Nyheten att Space X för första gången lyckats landa en bärraket är mycket lovande inför framtida rymdprojekt.

Nedan ser du när bärraketen lyckas landa stående efter en lyckad uppskjutning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag