Här når orkanen Irma fram till Key West utanför Florida

Foto: Mike Theiss
Foto: Mike Theiss
  • Söndag 10 sep 2017 2017-09-10
E-post

FLORIDA Orkanen Irma nådde under morgonen idag, lokal tid, fram till Key West som ingår i ögruppen Florida Keys söder om Florida. Närmare sju miljoner människor har evakuerats i Florida och Georgia undan orkanen.

Medan miljoner andra flyr från orkaner och tornados gör National Geographic-fotografen och stormjägaren Mike Theiss tvärtom. Han befinner sig just nu på den näst intill folktomma ön Key West och dokumenterar Irmas framfart.

På Twitter lägger han upp små videosnuttar som skildrar den hårda vinden och den stormflod som översvämmar gatorna på ön.

Mediebolagen är ivriga att få använda hans dramatiska videobilder.

”Reuters skulle gärna vilja använda dina bilder”, skriver en reporter på den brittiska nyhetsbyrån.

”kan vi få tillstånd att använda videon på alla våra plattformar”, undrar CNN:s Ellen Van de Mark.

Daily Mail, Daily Mirror, brittiska ITV, NBC och nyhetsbyrån AP vill även de använda bilderna och filmerna.

När Irma nu när fram till Florida Keys klassificeras den som en kategori 4-orkan. Orkanen rör sig långsamt, med en hastighet på endast 13 kilometer i timmen i nordnordvästlig riktning. Orkanens öga befinner sig än så länge västsydväst om Key West, rapporterar AP.

Totalt har närmare sju miljoner människor uppmanats att evakuera sina hem undan orkanen i en av de största evakueringarna i USA någonsin. 6,4 miljoner av dem har evakuerats i Florida och ytterligare några hundratusen i Georgia. I Georgia har dock flera av evakueringarna hävts sedan det stått klart att Irma tar en mer västlig rutt än man till en början befarat.

Den största oron gäller just nu tvillingstaden St. Petersburg-Tampa där det bor närmare tre miljoner människor. Enligt meteorologernas prognoser ligger storstadsområdet mitt i Irmas väg.

St. Petersburg-Tampa har inte direktträffats av en orkan sedan 1921 och då var befolkningen betydligt mer blygsam än idag. Befolkningen har ökat med nästan 2,8 miljoner sedan dess. Tiotusentals av invånarna bor i så kallade mobila hem som har svårt att stå emot orkanvindar. Hela Tampaområdet är låglänt terräng där den högsta punkten är endast femton meter över havet.

Inte förrän klockan två natten till måndagen, alltså vid åttatiden imorgon svensk tid, beräknas orkanen Irma ha nått fram till St. Petersburg-Tampa.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag