Här opererar frivilliga stockholmare in RFID-chip under huden

  • Tisdag 3 feb 2015 2015-02-03
E-post

STOCKHOLM Här ställer frivilliga stockholmare upp på att låta operera in elektriska mikrochip under huden, så kallade RFID-chip. – Nej, staten kan inte övervaka dig med de här chippen, förklarar Hannes Sjöblad för Nyheter Idag.

På en central adress i Stockholm håller entusiastiska ”Biohackare” till i komplexet Epicenter, ett slags tekniskt innovationscentrum. En kille, som till vardags pysslar med tatuering, använder en grov nål som han sticker in under huden på frivilliga stockholmare som får ett microchip inopererat.

Det är ett så kallat RFID-chip som opereras in i handen. Chippet fungerar på samma sätt som ett SL-kort; med hjälp av radiovågor kan den sända över en liten mängd information, tillräckligt mycket för att kunna läsa av ett unikt ID – alltså information för att identifiera en person eller exempelvis en vara i en butik.

”Staten kan inte övervaka dig med de här chippen”

Biohackaren och föreläsaren Hannes Sjöblad, en av organisatörerna av Bionyfiken, förklarar att det inte är ett företag eller statlig myndighet bakom. Istället är det teknikentusiaster som experimenterar med nya användningsområden för teknik.

– Nej, staten kan inte övervaka dig med de här chippen, skrattar Hannes Sjöblad när vi ställer oroliga frågor.

I själva verket är tekniken helt ofarlig och precis som tusentals stockholmare dagligen använder RFID-teknik med exempelvis sina SL-kort, fungerar de inopererade chippen på samma sätt. Men till skillnad från SL-kort är det mycket svårare att tappa bort hela höger eller vänsterhanden.

Tekniken kan användas till att låsa upp mobiltelefoner eller dörrar med elektroniskt lås, något som Hannes också demonstrerar för Nyheter Idag. Vill du veta mer, eller själv operera in ett chip under huden, kan du surfa in på BioNyfikens hemsida för mer information.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag