Här övar Ryssland militär motattack i Östersjön – Samtidigt som amerikansk krigsgeneral besöker Gotland

  • Onsdag 19 apr 2017 2017-04-19
E-post 115

ÖSTERSJÖN Videobilder visar hur ryska stridsfartyg övar med skarpa robotar i Östersjön på tisdagen, bara ett 20-tal mil från Gotland där en amerikansk krigsgeneral inspekterade ön ur ett militärstrategiskt perspektiv. Videobilderna visar hur ett ryskt fartyg avfyrar en målrobot där den nytillverkade ryska fregatten Admiral Makarov i sin tur avfyrar luftvärnsroboten ”Shtil” för att bekämpa målroboten.

Under tisdagen besöktes Gotland av den fyrstjärniga amerikanska krigsgeneralen David G. Perkins för en militär inspektion. Under vistelsen på ön passade han på att bland annat besöka Tofta skjutfält.

Syftet med Gotlandsbesöket uppges vara av strategisk natur, något Perkins förklarade i en intervju med Sveriges Radio P4 Gotland där han bland annat sade att Gotland inte bara är viktigt för Sverige ur en militär synpunkt.

– Med en markbas på Gotland kan du kontrollera både luftrum och sjöterritorium samtidigt som det kommer att medföra en ökad förmåga och kapacitet, förklarar generalen.

Samtidigt som den amerikanska krigsgeneralen befann sig på Gotland för att undersöka möjligheter till att ta kontroll över luftrum i Östersjön övade Ryssland med skarpa robotar på i praktiken samma sak. Den ryska missilbåten ”Kuznetsk” fick agera fiende och avfyrade robotar som den nytillverkade fregatten ”Admiral Makarov” i sin tur nedkämpade med luftvärnsrobot av modell ”Shtil”.

Roboten ”Shtil” är en marin vidareutveckling av luftvärnssystemet ”Buk”. Under den ryska övningen ingick mer än tio krigsfartyg och marinflyg.

Det är inte bara amerikansk militär som bedömer att Gotland har ett viktigt strategiskt läge. Under tisdagen var även försvarsminister Peter Hultqvist på ön för att presentera vårändringsbudgeten. Under onsdagen väntas statsminister Stefan Löfven besöka Gotland för att att inspektera Sveriges militära upprustning på plats.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag