Här plundras Postnords lastbil på motorvägen i 80 km/h – nu åtalas fyra EU-migranter

  • Tisdag 14 Nov 2017 2017-11-14
E-post 1422

SVERIGE Fyra EU-migranter från Rumänien åtalas nu vid Alingsås tingsrätt för en rad grova stölder mot lastbilar i Västsverige. Tjuvarna misstänks ha kört ikapp lastbilarna och brutit sig in i deras släp under färd på motorvägen.

Polisen kommer tjuvarna på spåren efter att Postnord under sommaren upptäckt att paket mystiskt försvinner ur släpen på deras lastbilar. Efter fjärde oförklarliga stölden beslutar företagets säkerhetschef Alexis Larsson att montera dolda övervakningskameror inne i ett av släpen. Videobilderna direktsänds därefter till Alexis kollega Jonas Westerberg som i realtid kan följa vad som händer inne i släpet.

Natten till 16 september får Jonas plötsligt ett larm. Han kan på skärmen se hur flera män klättrar in i lastbilssläpet, trots att lastbilen befinner sig på motorvägen mellan Vårgårda och Alingsås. Han larmar polisen som hinner gripa två av tjuvarna på bar gärning när de fortfarande befinner sig inne i lastbilssläpet. Ytterligare två i ligan grips kort därefter.

Det visar sig att tjuvarna hittat ett annorlunda och fullkomligt livsfarligt sätt att utföra sina stölder på.

Tjuvarna har med släckta framljus på sin Mercedes kört ikapp lastbilarna på motorvägen, lagt sig tätt bakom dem, därefter har en eller flera ur ligan klättrat ut ur bilen via bilens taklucka, tagit sig från biltaket ned på motorhuven och därifrån brutit sig in i lastbilssläpet. För att kunna ta sig in i släpet har de från motorhuven behövt använda brytverktyg som bultsax eller vinkelslip.

Efter avslutad stöld har tjuvarna klättrat tillbaka till bilen, via takluckan, med sitt stöldgods. Och allt detta har skett på motorvägen i hastigheter på mellan 80 och 90 kilometer i timmen.

Sammanlagt stjäls elektronikvaror för 2,5 miljoner kronor från Postnords lastbilar.

Polisens utredare ställer sig så pass frågande till tillvägagångssättet, trots bildbevisen, att de testar att genomföra manövern från en stillastående bil. Det visar sig att en figurant ”med enkelhet” klarar av att klättra ut ur bilen och ned på motorhuven.

Idag lämnade kammaråklagare Johan Fröjelin in åtalet mot fyra rumänska medborgare som är mellan 30 och 45 år gamla. De åtalas för försök till grov stöld vid tre tillfällen och ringa stöld vid ett tillfälle.

”Gärningarna är att betrakta som grova enär förfarandet präglats av planering och förslagenhet, varit systematiskt genom att det upprepats vid ett flertal tillfällen, avsett betydande värde och även i övrigt varit särskilt farligt”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Av polisförhör med de åtalade framgår att tre av dem är romer medan den fjärde gör klart för polisen att han inte är rom. De romska tjuvarna består av ett brödrapar samt en morbror till dem. Den fjärde rumänen nekar till brott och hävdar att han endast är ytligt bekant med romerna och liftade med dem efter en bilaffär som gått snett.

Se även:
”Sverige ska vara ett tryggt land” – S-kampanj för krafttag mot brottsligheten hånas på Twitter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag