Här poserar en svensk kvinnlig jihadist med vapen

  • Torsdag 21 aug 2014 2014-08-21
E-post

VÄRLDEN Det är inte bara killar som åker till konfliktområden, nu ansluter sig även fler kvinnor till terrorgruppen ISIS. – De har en romantiserad bild av att leva med jihadister, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Terrorgruppen ISIS har inrättat två kvinnofraktioner som fungerar dels som moralpolis, dels som en äktenskapsbyrå för att locka fler kvinnor till jihad, rapporterar norska Aftenposten. De berättar att även fler norska kvinnor har rest till Syrien och Irak för att delta i skapandet av det islamistiska kalifatet.

– Kvinnor romantiserar äktenskapet med en jihadist, en mujahedin och en martyr. Kvinnorna är spjutspetsar i byggandet av detta utopiska samhälle, den islamiska staten, säger terroristforskaren Magnus Ranstorp till Aftenposten.

Allt vanligare med kvinnliga jihadkrigare

Fler och fler forskare som Ranstorp och organisationer som Internationella centret för studier av radikalisering (ICSR), rapporterar nu att fler kvinnor från Europa ställer sig bakom den islamiska staten. Vissa är väldigt unga, till exempel två flickor på 15 och 16 år av bosniskt ursprung, som i april försvann från sitt hem i Österrike.

Den norska tidningen skriver också om de svenska kvinnor som rest till Syrien för att delta i förföljelsen av och slakten på ”otrogna”. Enligt Manus Ranstorp rör det sig om uppemot 30 kvinnor som rest från Sverige för att bli jihadister, bland annat fem somaliska flickor på 17-18 år, som reste tidigare i somras.

Jihadister antar gärna nya namn som innehåller orden ”abu”, som betyder far på arabiska. Kvinnor antar gärna namnet ”umm” som betyder mor.

En av de svenskor som nu deltar i terrorn kallar sig Faten Umm Fidah och är 26 år gammal. På sin Facebooksida poserar hon med en kalashnikov, klädd i heltäckande klädsel och med ammunitionsbälte kring midjan.

Faten Umm Fidah är uppvuxen i Angered i Göteborg och gick tidigare i Burgårdens gymnasium. Idag är hon en av de kvinnor som går i spetsen för terrorismen och försöker bygga en islamistisk stat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag