Här rasar Bali (M) mot pro-iransk religiös demonstration: ”Har dödat halva min släkt”

Hanif Bali (inklippt) gick i clinch med en av demonstranterna. Foto: CC Per Pettersson samt Facebook
  • Torsdag 13 okt 2016 2016-10-13
E-post 3058

STOCKHOLM I ett videoklipp konfronterar riksdagsledamoten Hanif Bali (M) demonstranter till stöd för Iran och ayatollah Khomeini utanför riksdagen. – Stöttar man regimen i Iran eller har idolporträtt på Khomeini så är man islamist, svårare än så är det inte, säger Bali till Nyheter Idag.

Det blev för en stund heta känslor utanför riksdagen när Hanif Bali (M) ställde frågor till demonstranter utanför riksdagshuset. På Facebook berättar Bali att han hörde oväsen utanför och att det utspelades scener som likväl kunde varit Iran.

”När jag tittar ut trodde jag först att jag såg scener från Tehrans gator. Mycket riktigt var det shiiter som högtidighöll Ashura där man sörjer Hoseyn ibn Ali, son till Ali – Muhammeds svärson *och* kusin – som dog under den fortfarande aktiva blodiga arvstvist den så allseende profeten lämnade efter sig”, skriver Bali syrligt.

”Har dödat halva min släkt”

Bali begav sig ner till demonstranterna för att undersöka vilka de var. Ganska snart förstod han att demonstrationen var ett arrangemang som Imam Ali Center stor bakom. Det är en kontroversiell shiitisk moské i Järfälla och SVT har tidigare berättat att moskén bjudit in hatpredikanter.

”Det tog mig precis 1 minut och 43 sekunder från att jag gick ut ur riksdagshusets dörrar och till att någon sa att ’vi älskar Imam Khomeini'”, fortsätter Bali i sin text på Facebook.

Diskussion utbröt med några av demonstranterna och Bali lät filma det hela med sin mobiltelefon. När en kvinna i videoklippet förklarar att hon älskar Imam Khomeini då reagerar Bali kraftfullt.

– Det är svårt för mig att älska honom när han dödat halva min släkt, svarar Hanif Bali till kvinnan utanför riksdagshuset.

Bali menar att det handlar om islamister

Imam Khomeini, även känd som ayatolla Khomeini, var en tidigare religiös ledare i Iran. Khomeini tog makten efter att Shahen hade störtats. Då var Iran ett relativt liberalt land och även på väg att införa ytterligare liberaliseringar som kvinnlig rösträtt. Men Khomeini lyckades ta makten med hjälp av en revolution och sedan dess har Iran infört sharialagar.

Några saker som förändrades i samhället var att kvinnor tvingades täcka håret och det var inte längre tillåtet för män och kvinnor att bada tillsammans. Vidare kom läroplanen i Iran att omfattas av en värdegrund och en kommitté för islamisering upprättades. Politiska fångar blev förföljda och avrättades och det nya styret av landet kom att påverka ekonomin hårt. I praktiken fortsätter dagens ledarskap i Iran på samma linje som Khomeini stakade ut.

Bali, som själv är född i Iran, är djupt kritisk till att människor hyllar Khomeini och nuvarande styre i Iran utanför riksdagshuset.

– Stöttar man regimen i Iran eller har idolporträtt på Khomeini så är man islamist, svårare än så är det inte, säger Bali till Nyheter Idag.

Nedan ser du videon där Hanif Bali blir arg på demonstranterna utanför riksdagshuset.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag