Här ryter Åkesson till mot Ygeman: ”Hudfärg? Nu får du skärpa dig!”

Ygeman (S) och Åkesson (SD). Foto: Faksimil SVT Play
  • Fredag 1 apr 2022 2022-04-01
E-post 1050

SVERIGE I en debatt i SVT Aktuellt om svenskt flyktingmottagande hettade det till mellan Jimmie Åkesson och migrationsminister Anders Ygeman (S). Detta efter att Ygeman antytt att Åkesson bara vill ta emot flyktingar med ”rätt” hudfärg.
– Nu får du skärpa dig! röt Åkesson ifrån.

Debatten mellan Åkesson och Ygeman handlade om hur Sverige ska gå till väga för att ta emot de ukrainska flyktingar som kommit och kommer att komma till landet, där över 26 000 ukrainare registrerats i Sverige sedan Ryssland inledde sitt invasionskrig. Förmodligen är det fler som har anlänt.

I debatten sade Ygeman att man ville undvika samma situation som 2015 då mottagandet hamnade på rekordnivåer. Han angav sedan att det måste det måste ske en jämnare fördelning av ukrainska flyktingar över hela landet och att andra europeiska länder måste ta ett större ansvar.

Läs även: Andersson: Upp till andra att ta emot ukrainska flyktingar

Åkesson menade att den jämna fördelningen kommer att ske naturligt och att regeringens tvingande åtgärder är onödiga i det här skedet. Han hänvisade då till den lag som regeringen har presenterat och hoppas ska kunna införa till sommaren som innebär att Migrationsverket ska kunna anvisa flyktingar till kommuner för att uppnå en mer jämlik fördelning.

– Det finns ingenting som tyder på att det är några få kommuner nu utan i princip alla kommuner har redan sagt att man kommer att ta emot. Så den här jämna fördelningen kommer med största sannolikhet att åstadkommas av sig självt, sade SD-ledaren.

Han fortsatte:

– Sedan är det en stor skillnad mot 2015, eller för den delen tidigare flyktingvågor till Sverige. Det här handlar om kvinnor och barn och gamla människor nästan uteslutande från ett närliggande land. Det är alltså inte människor som flyr över hela Europa för att ta sig till just Sverige och kunna leva på vår välfärd.

Ygeman var inte imponerad av Åkessons utläggning.

– Så här har det alltid låtit från Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. Man menade att ukrainare förut var ett hot mot den västerländska kulturen. För två veckor sedan ville man stoppa ukrainare från att komma in i landet.

– Nej, det ville vi inte, sköt Åkesson in.

Ygeman fortsatte:

– Jag tror det är som han säger. Han gör skillnad på folk efter religion och hudfärg.

Då röt Åkesson ifrån.

– Hudfärg? Nu får du skärpa dig! Det är väl ingen som pratat om hudfärg i det här? Det har väl ingenting med hudfärg att göra? Måste vi föra debatten på den nivån?

Åkesson hävdade därefter att det snarare är principen om närområde som bör styra flyktingmottagandet, varpå Ygeman kontrade med att det är närmare till Bosnien än till Ukraina och att Åkesson inte ville ta emot några när det kom flyktingar därifrån.

Enligt Migrationsverkets huvudscenario antas 76 000 ukrainare komma till Sverige fram till och med juni månad. Prognosen är emellertid inte säker och enligt Migrationsverkets övre scenario är det uppemot 212 000 som kan söka skydd i Sverige under samma period.

Läs även: Majoritet av sverigedemokrater vill ta emot ukrainska flyktingar

Läs även: Ukrainska flyktingar nobbar Sverige – rädda för skjutningar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag