Här skjuter polisen – Dramat i Kanada kan ha kopplingar till ISIS

Här ingriper polisen mot den misstänkta gärningsmannen i Kanada. Foto: Faksimil Youtube
  • Onsdag 22 okt 2014 2014-10-22
E-post

KANADA I en video ser vi när poliser ingriper mot den misstänkte gärningsmannen som sköt en soldat i närheten av ett parlament i staden Ottawa. Nyligen dödades en annan soldat av en jihadist och Kanada höjde sin riskbedömning för terrorhot så sent som igår, rapporterar amerikanska medier.

Strax före kl 10 kanadensisk tid gick en beväpnad man fram till ett krigsmonument nära parlamentet i Ottawa, Kanada. En soldat som vaktade monumentet sköts. Den beväpnade mannen fortsatte sedan in i parlamentsbyggnaden där han enligt vittnen avlossade mist ett 20-tal skott, rapporterar Ottawa Citizen.

Vittnen såg hur mannen strax före skottlossningen steg ur en bil alldeles intill parlamentsbyggnaden. Vissa vittnen talar också om fler än en gärningsman. Byggnadsarbetaren Matthew Blais blev vittne till händelsen och säger att han hörde en mängd skott avlossas.

– Plötsligt såg jag en man med ett gevär som sköt på oskyldiga människor. Vi duckade för att ta skydd. Sedan såg vi honom hoppa in i en grön bil och fortsätta gatan fram. Han parkerade alldeles framför parlamentet och sprang in i byggnaden, säger Blais.

Höjde nyligen terrornivån

Amerikanska medier kopplar samman händelsen med radikal islamism och jihadism. För två dagar sedan ska två soldater blivit överkörda av en bil varav en av soldaterna dog av sina skador. Mannen som körde bilen ska enligt Fox News varit en jihadist. Kanada har nyligen höjt sin riskbedömning för inrikes terrorhot, från låg till medium. Anledningen till att riskbedömningen för nya terrorhot ökat ska bero organisationer som ISIS och andra radikala islamister.

Tidningen Ottawa Citizen skriver att den misstänkte gärningsmannen för dagens skjutning var överviktig, bar en mörk jacka samt en ”Arabic Scarf” vilket på svenska förstås som palestinasjal.

Skottlossning fastnade på film

Ett filmklipp som publicerats på Youtube visar att det rådde kaos i parlamentsbyggnaden då den beväpnade mannen löpte amok. Händelsen inträffade just när Kanada förbereder sig för att göra gemensam sak med USA i bombningarna av terrorgruppen ISIS i Irak. ISIS har offentligt uppmanat sina supporters att döda militärer och civila i Kanada och andra länder som sympatiserar med USA.

För två veckor sedan rapporterade NBC News att säkerhetspolisen hade spaning på vad man uppgav vara hundratals personer med kopplingar till terrorgruppen och att dessa har planerat attacker på kanadensare såväl som på australiensare.

Nedan ser du videon där polisen ingriper mot den misstänkte gärningsmannen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag