Här slår uppretad mobb ihjäl afroamerikansk turist i Grekland – ”pratade med serbisk servitris”

Bakari Henderson. Foto: Privat/Polisen
Bakari Henderson. Foto: Privat/Polisen
  • Torsdag 13 jul 2017 2017-07-13
E-post 484

GREKLAND Åtta män har delgivits misstanke om dråp för dödsmiss­handeln av en 22-årig afroamerikansk turist i Laganás på den grekiska ön Zakynthos natten till fredagen förra veckan. Den chockerande attacken påstås ha utlösts av att 22-åringen sågs prata med en serbisk servitris, skriver Daily Mail.

Det var vid kvart över tre-tiden natten till fredagen som ett bråk bröt ut på baren Bar Code i Laganás. Bråket slutade med att den 22-årige turisten Bakari Henderson brutalt misshandlades till döds på gatan mellan ett par parkerade bilar. Delar av den brutala dödsmisshandeln fångades på bild, dels av en övervaknings­kamera inne på Bar Code, dels av en övervaknings­kamera som sitter monterad inne på en annan bar på gatan.

Henderson var från Austin i Texas och tog i maj i år sin examen från University of Arizona i Tucson där han studerade affärsfinans och entreprenörskap. Han hade åkt tillsammans med vänner till Grekland, enligt familjen för att lansera en egen modekollektion.

Under torsdagskvällen gick sällskapet av amerikaner ut för att festa och hamnade på Bar Code. Där fick de sällskap av en serbisk servitris.

Enligt en brittisk säkerhetsvakt av serbiskt ursprung, som nu själv är en av de huvud­misstänkta för dråpet, blev en grupp serbiska män som festade på puben avundsjuka av att servitrisen, som var ledig den aktuella kvällen, umgicks med de amerikanska turisterna.

– Tjejen pratade med dem, skojade och hade kul. Det var en massa serber i baren, har han sagt till en grekisk tidning.

– En av dem som hamnade i bråk med offret gick fram till tjejen och frågade: ”Varför umgås du med amerikanerna”.

Henderson ska då ha sagt ifrån till serben och fick ett slag i ansiktet som svar. Den 22-årige amerikanen ska då enligt säkerhetsvakten ha hämnats med att slå en flaska i huvudet på serben.

Därefter eskalerade situationen snabbt. Henderson påstås ha armbågat servitrisen av misstag när hon försökte lugna ned situationen och därefter ha kastat en askkopp på vakten. Han sprang sedan från baren jagad av vakten, en bartender och en mobb serbiska män. Ute på gatan, mellan ett par parkerade bilar, blev Henderson nedslagen och därefter överöst med sparkar och slag. Enligt rättsläkaren avled han av kraftigt våld mot huvudet.

Säkerhetsvakten har berättat sin version av händelseförloppet till grekisk media där han lägger skulden på de serbiska barbesökarna. Nu är det istället han och bartendern som pekas ut som de huvudmisstänkta medan sex andra, alla serber, förhörs om sin inblandning i dådet. Vakten har erkänt att han slog den afroamerikanske turisten flera gånger, men nekar till att ha dödat honom.

Polisen misstänker att det finns ett rasistiskt motiv till dödsmisshandeln.

I år är det första året som det inte finns någon polis i Laganás på grund av de besparingar som regeringen tvingats genomföra. Närmaste polisstation ligger i Zákynthos en knapp mil bort. Det är något som de boende i samhället, som har färre än tusen invånare, är kritiska till eftersom det ibland blir stökigt när turisterna går ut och festar på byn.

– Det blir ett särskilt problem när de serbiska grupperna kommer, berättar en butiksägare.

– Serberna är ett problem. Serberna har stora problem med britterna och amerikanerna och ibland till och med med grekerna. I de fallen så blir det en massa slagsmål.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag