Här smiskar muslimerna sig blodiga – Idag firar de Ashura

  • Söndag 1 okt 2017 2017-10-01
E-post 791

GREKLAND Videobilder från Grekland visar hur shiamuslimer smiskar sig själva blodiga med knivar fästa i kedjor. Högtiden heter Ashura och firas för att minnas martyren Husayns död. De slår sig själva för att visa sympati med martyren som dog för 1337 år sedan.

Det var vid slaget vid Karbala år 680 som sonen till profeten Muhammeds kusin Ali ibn Abi Talid dog och blev förklarad martyr. Sonen hette Al-Husain ibn Ali och han dog när han gjorde uppror mot kalifen Yazid. Nederlaget är en central del för shiamuslimer som fortfarande, 1337 år senare, inte har glömt vad som hände deras religiöse ledare.

På flera håll i världen firas Ashura och videobilder från Grekland visar hur shiamuslimerna slår sig själva blodiga med kedjor där knivblad är fästa. Men det stannar inte där, de fortsätter med att slå sig för bröstet samtidigt som de sjunger. Sen visar videobilderna hur de shiamuslimska männen sitter på marken och gråter samtidigt som religös ledare håller tal.

Även i Sverige firas Ashura av shiamuslimer. Bilder från Göteborg, som publiceras på Twitter, visar en demonstration till minne av martyren Husayn.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag