Här spekulerar statsminister Stefan Löfven om orsaken till bilbränderna: ”Nästan som en militär operation”

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 14 aug 2018 2018-08-14
E-post 646

GÖTEBORG Det var under Ekots partiledarutfrågningar i Sveriges Radio som Sveriges statsminister Stefan Löfven kommenterade de 80-tal bilar som brunnit på olika platser runt om i Sverige på måndagskvällen.

Under måndagskvällen brann bilar på flera platser i Västsverige. Från Frölunda torg i Göteborg spreds dramatiska videoklipp på bilar som stod i brand. Den lokale politikern Zagros Hama (M) livestreamade på Periscope/Twitter.

Även i Hjällbo i Göteborgsförorten Angered rapporterades det om bilar som satts i brand, så även i Trollhättan, Lysekil och Falkenberg,

På sociala medier gick spekulationerna igång om att bilbränderna kunde vara samordnade med ett högre syfte. Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg var en som funderade på de bakomliggande orsakerna till bränderna.

 

Liberale debattören Fredrik Segerfeldt resonerar på Facebook om att det är organiserade krafter som står bakom.

Foto: Facebook

 

På Facebook hade tidningen Offensivs skribent Kristofer Lundberg läget klart för sig – det handlar om Sverigedemokraternas ”svans” som härjar runt.

Foto: Facebook

 

Även statsminister Stefan Löfven spekulerade om de bakomliggande orsakerna i Ekots partiledarutfrågning på tisdagsmorgonen med Monica Saarinen och Daniel Alling.

– Det ser ut som väldigt koordinerat. Det ser nästan ut som en militär operation, sade Stefan Löfven som lovar hårdare tag.

– Vi kommer att göra det som ska göras naturligtvis för att ta hand om och ta i med hårdhandskarna mot den här brottsligheten.

 

Nerikes Allehandas liberale ledarskribent David Lindén ironiserar på Twitter över alla spekulationer.

 

Polisen i Västra Götaland uppger till Expressen att man identifierat ungdomar som varit på plats i samband med bränderna. Man säger också att man misstänker att det funnits samordning via sociala medier. Från Frölunda torg-bränderna har signalement av förövarna kommit in.

– Vi har fått in uppgifter om att det handlat om maskerade ungdomar med hoodies och Adidas-mjukisbyxor som eldat flera bilar. Vi har fått in att det är en grupp mellan sex och åtta stycken, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm till Expressen.

Under natten mot tisdag har ytterligare 13 bilar i Stockholm-Uppsala-området också satts i brand.

– Att 13 bilar börjar brinna av sig själv på en natt är ju inte så troligt, säger Lars Lindberg, ledningsbefäl på Storstockholms räddningscentral, till Expressen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag