Upplopp i Kazakstan efter höjda bränslepriser

President Tokajev och demonstranter. Foto: Government.ru CC BY 4.0 / Faksimil Youtube
  • Torsdag 6 jan 2022 2022-01-06
E-post 368

KAZAKSTAN Upplopp råder i Kazakstan efter att en stor samling regimkritiska protester ägt rum i landets största stad Almaty. Enligt en talesperson för den lokala polismyndigheten ska ett dussintal demonstranter ha dödats av landets polisstyrkor, rapporterar BBC. Ytterligare tusentals uppges ha skadats i oroligheterna.

Protesterna i landet tog fart under söndagen efter att regeringen höjt pristaket på gasol, som många av invånarna använder för att tanka sina bilar. Därefter har protesterna ökat i omfattning och börjat innefatta även andra politiska frågor.

Demonstranter har bland annat riktat in sig på landets största flygplats och borgmästarens kontor i Almaty. En del rapporter gör även gällande att vissa säkerhetsstyrkor ska ha ställt sig på demonstranternas sida i konflikten.

Enligt AFP har omkring 2 000 personer gripits under protesterna. Omkring 1 000 människor uppges ha skadats och cirka 400 av dessa ska enligt rapporter befinna sig på sjukhus varav 62 personer vårdas på intensiven.

Tolv personer ur landets säkerhetsstyrkor rapporteras ha dödats i oroligheterna. Därtill ska ett dussintal demonstranter ha ”eliminerats” av polisstyrkor medan de försökte storma en polisbyggnad i Almaty, uppger Saltanat Azirbek, taleskvinna inom stadens polismyndigheten, enligt BBC.

Enligt BBC är det svårt att få en klar bild över händelseutvecklingen i landet. Detta på grund av vad grupper som övervakar läget kallar för en ”nationell nedsläckning” av internet.

Undantagstillstånd utlyst av presidenten

I samband med oroligheterna har den kazakiske presidenten Kasym-Zjomart Tokajev utlyst undantagstillstånd i landet. Undantagstillståndet innebär ett utegångsförbud för landets invånare samt förbud mot folksamlingar.

Tillsammans med Ryssland är Kazakstan medlem i militäralliansen CSTO (Collective Security Treaty Organisation), som grundades för cirka 30 år sedan efter Sovjetunionens fall. I alliansen ingår även Belarus, Armenien, Tadzjikistan och Kirgizistan. Tidigt under torsdagen bad Tokajev om medlemsländernas militära stöd.

– Idag vädjar jag till ledarna av CSTO-staterna att hjälpa Kazakhstan att överkomma det här terroristhotet, sade Tokajev i statlig TV, rapporterar France24.

På presidentens begäran har Ryssland skickat in säkerhetstrupper för att ”stabilisera” läget i landet.

Läs även: Våldsamma protester mot restriktioner i Europa

Läs även: Litauen betalar migranter för att återvända till sitt hemland

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag