Här strömmar asylsökande migranter in i Sverige – från Finland

Foto: Fria Tider/Youtube
Foto: Fria Tider/Youtube
  • Torsdag 7 sep 2017 2017-09-07
E-post 2143

HAPARANDA Ett stort antal asylsökande migranter som tröttnat på Finland korsar just nu gränsen till Sverige till fots. Det rapporterar Fria Tider som varit på plats och dokumenterat händelsen.

Enligt tidningen korsade ett 50-tal invandrare gränsen i tisdags.

– Det är 1 000 personer till i Kemi som ska till Sverige, förklarar en irakisk man för Fria Tider.

Anledningen till att irakiern tröttnat på Finland är att han varit där i två år utan att få asyl. Nu är planen att ta sig till Frankrike istället och han förklarar att han aldrig tänker återvända till sitt hemland Irak.

Gruppen av invandrare, som i huvudsak kommer från Irak, togs emot av Migrationsverkets personal och bussades därefter till Boden. Carolina Pedersen på gränspolisen säger till Sveriges Radio att Migrationsverket först ska pröva om migranterna ska hanteras enligt Dublinförordningen och därmed skickas tillbaka till Finland.

Till skillnad från i Sverige nekas som regel invandrare från länder som Irak, Afghanistan och Somalia asyl av finska Migrationsverket. Undantag görs ibland för flyktingar från vissa oroliga delar av de tre länderna, men myndigheten i Finland gör ofta bedömningen att de i första hand kan fly till en annan del av sitt hemland.

Som exempel hänvisas de flesta asylsökande från staden Mosul i Irak, som under inbördeskriget varit hårt ansatt av Islamiska staten, till andra städer i hemlandet som exempelvis huvudstaden Bagdad. Så sent som i somras uppdaterade finska Migrationsverket sina riktlinjer och tydliggjorde då att man även fortsättningsvis kommer ge avslag till asylsökande från de tre länderna.

Det har gjort att tusentals irakier som tog sig till Finland under asylkrisen 2015 nu sneglar på Sverige eftersom de inte får asyl i Finland. Inte heller Sverige beviljar asyl till irakier, men är generellt sett betydligt mer generöst med att dela ut uppehållstillstånd till invandrargruppen. De får då stanna som ”alternativt skyddsbehövande”. Enligt ett rättsligt ställningstagande kräver inte Sverige att de asylsökande i första hand ska flytta till en annan tryggare del av hemlandet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag