Här syns gripen terrormisstänkt göteborgare i utländskt tv-program

Den gripne 32-åringen är tidigare känd från tv, erfar Nyheter Idag.
  • Torsdag 23 jul 2015 2015-07-23
E-post

GÖTEBORG Under torsdagsförmiddagen grep svensk säkerhetspolis två göteborgare misstänkta för terroristbrott i Syrien. En av männen, en 32-åring, är enligt uppgifter till Nyheter Idag tidigare känd från ett Algeriskt tv-inslag. – Min dröm är som varje muslims dröm – en islamistisk stat som utövar sharia, förklarar en av männen i videon.

Tidigare idag kunde Nyheter Idag berätta att säkerhetspolisen tillsammans med stöd från Nationella insatsstyrkan gripit två personer hemmahörande i Göteborg, misstänkta för terroristbrott genom mord i Syrien. En av personerna, en 32-åring, ska enligt uppgifter till Nyheter Idag vara känd som Mark Abu Osama al-Suwaidi.

Den gripne 32-åringen har tidigare figurerat i ett tv-program i den Algeriska kanalen Echorouk TV. I programmet intervjuas jihadister som bland annat åkt till Syrien för att kriga mot Baschar al-Assad.

Uppmärksammades av Gudmundson 2012

Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson uppmärksammade Mark Abu Osama redan 2012 i ett blogginlägg. Även tidningen Expressen har tidigare berättat om 32-åringen där man återger vad han berättar i teve-inslaget i den Algeriske kanalen.

– Jag bestämde för att utvandra till Gud. Min dröm är som varje muslims dröm – en islamistisk stat som utövar sharia (islamiska regler), säger 32-åringen enligt tidningen Expressen.

Hos åklagarmyndigheten är det locket på om de gripna männen. Till Aftonbladet förklarar Robin Simonsson vid åklagarmyndighetens presstjänst att de kommer ut med mer information om en häktningsframställan blir aktuell.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag