Här toksmädar Nigel Farage EU-parlamentet efter Brexit: ”Nu skrattar ni inte längre, va?”

  • Onsdag 29 jun 2016 2016-06-29
E-post

BRYSSEL När den minst sagt EU-kritiske politikern Nigel Farage, partiledare för brittiska UKIP, tog till orda i EU-parlamentet hade han svårt för att hålla igen skadeglädjen. – Visst är det roligt? När jag kom hit för 17 år sedan skrattade ni när jag sa att jag vill leda en kampanj för att Storbritannien ska lämna EU. Jag måste säga, nu skrattar ni inte längre, sade han samtidigt som han möttes av burop.

Parlementsledamoten Nigel Farage, från det starkt EU-kritiska UKIP från Storbritannien, är känd för sin munsvada. Han har länge argumenterat för att EU är en odemokratisk institution där lagar i praktiken stiftas av människor som inte är demokratiskt valda. Flera EU-anhängare och kritiker till Farage har länge hävdat att han är en sorts politisk clown.

Men efter att Storbritannien låtit genomföra en folkomröstning om EU, där lämna-sidan fick majoritet, ser Farage ut att ha dragit det längsta strået. Skadeglädjen gick inte att ta miste på när Farage, på sitt sätt, dundrade på för att smäda den politiska församling han gjort allt för att bekämpa.

Samtidigt möttes Farage av burop från en rad EU-positiva ledamöter, trots att han argumenterade för att Storbritannien och EU fortsatt ska vara goda vänner och behålla en god handel av varor och tjänster.

– Anledningen att nu är så upprörda, så arga, är fullt förståelig. Ni, i egenskap av politiskt projekt, lever i förnekelse. Ni är i förnekelse om att er valuta inte fungerar, titta bara på länderna runt medelhavet, förklarade Farage samtidigt som ett sorl utbröt i parlamentet.

Möjligen kan det bero på att medier har pumpat ut chockrubriker om att det snarare är det Brittiska pundet som tappat värde än Euron. Samtidigt har Euron haft problem, inte minst vad gäller den ekonomiska krisen i Grekland.

”Ingen av er har någonsin gjort ett riktigt arbete i hela ert liv”

Farage fortsatte att attackera de andra parlamentsledamöterna och han nämnde även policyn om EU:s öppna gränser, vilket gett en rekordinvandring till flera länder, något som han menar är en direkt skadlig politisk linje.

– Det har lett till massiva splittringar mellan länder, men även inom länder, sade han.

Vidare menade även Farage att han var övertygad om att Storbritannien inte kommer vara det sista landet som lämnar EU, något som fick temperaturen att öka ytterligare i parlamentet. Sedan gick han igång rejält med att smäda de högt avlönade EU-politikerna.

– Jag vet att i princip ingen av er har någonsin gjort ett riktigt arbete i hela ert liv. Eller arbetat som företagare, eller med handel och ni har verkligen inte skapat några jobb.

Efter den smädelsen fick Farage en tillrättavisning av presidiets ordförande Martin Schultz, vilket dock inte hindrade Farage från att fortsätta reta gallfeber på församlingen. Videoklippet där Farage triumferande hånar och smädar EU-parlamentet sprids i sociala medier och har fått mycket stor spridning.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag